Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gimnazija Tituš bit će obnovljena do rujna

21.03.2023.

15:24

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Obnova Gimnazije Tituš Brezovački

Obnova Gimnazije Tituš Brezovački

Foto: Slaven Branislav Babić / PIXSELL

U Zagrebu je nakon potresa obnovljeno 168 školskih zgrada a obnova se bliži kraju i u jednoj od najoštećenijih škola - gimnaziji Tituš Brezovački na Gornjem gradu. Ondje će se učenici vratiti najesen s početkom nove školske godine. Radove su zajedno obišli gradonačelnik Tomislav Tomašević te ministri obrazovanja i obnove, Radovan Fuchs i Branko Bačić.

 


Više od dvije tisuće zagrebačkih učenika već se vratilo u svoje matične škole koje su obnovljene nakon potresa rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavivši skori dovršetak obnove još dviju škola. Osim popularnog Tituša to je Glazbena škola Blagoje Bersa. Nakon toga ostat će četiri vrlo zahtjevne obnove među kojima je najzanimljivija ona još jedne kultne zagrebačke gimnazije - Gornjogradske na Katarinskom trgu.


Školske zgrade čija se obnova najviše odužila redom su stari objekti, spomenici kulture, a u Titušu je obnova upravo zbog nepoštovanja uvjeta zaštite na zahtjev Ministarstva kulture praktički vraćena na početak. - Udovoljiti i sigurnosti i zaštiti najveći je izazov, priznaje zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. 


Titušovih 430 učenika podstanari su u Novom Zagrebu i vesele se povratku na Gornji grad. Ondje će ih u rujnu dočekati škola s kakvom su se i rastali odmah nakon potresa. - Zidovi će biti isti kao i prije, novi će biti parketi i pločice ili kamen na podovima, kaže ravnatelj Damir Jelenski koji je tri desetljeća emotivno vezan za školsku zgradu u Habdelićevoj i tvrdi da je svim učenicima Tituša važno da ih dočeka zgrada kakvu su poznavali i prije potresa. Prepričao je Jelenski i nemile posljedice potresa kada su se tri dimnjaka strovalila u atrij škole ne želeći ni pomisliti što bi se dogodilo da je potres Zagreb pogodio u vrijeme nastave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.