Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zakaj se Karažnik baš tak zove?

26.02.2023.

19:33

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Križanje Karažnika i Dubravice

Križanje Karažnika i Dubravice

Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Ulica Karažnik, na zapadu grada, proteže se podno padina Gajničkog vidikovca i Bizeka, a možda nikada niste ni razmišljali čemu duguje svoj neobičan naziv?! Jedna je to od zanimljivosti koju su mogli čuti posjetitelji tribine održane u nedjelju navečer na Gornjem Stenjevcu.

Organizirao ju je mjesni odbor tog naselja u suradnji sa Zdenkom Bašićem i Darkom Smontarom koji su odlični poznavatelji narodne predaje i vjerovanja šireg područja Gornjeg Stenjevca. Čini se, barem na prvi pogled, da je nekada život na zapadu Zagreba bio zanimljiviji, ali i izazovniji. Posjetitelji tribine mogli su čuti priče o coprnicama koje su, kao i drugdje u prigorju, obitavale u Gornjem Stenjevcu, doznali su i kako nekada nije bilo uputno dočekati mrak perući rublje na potoku i sl. Ali, konačno, zakaj se taj Karažnik tak zove?


Prema narodnoj predaji, područje na kojem se danas nalazi ta prometna ulica bilo je vrlo mračno i opasno. Njime su morali proći brojni žitelji Gornjeg Stenjevca, Borčeca i Bizeka. Zbog razbojnika koji su se skrivali u tmini pustopoljine ljudi su taj dio izbjegavali po noći i govorili da je za prolazak onuda potrebno puno kuraža, odnosno hrabrosti. I tako, od kuraža do Karažnika, u Gornjem Stenjevcu prisjetili su se vremena kad su na Borčecu vladale osobito zloglasne razbojničke bande ali i kada je na zapadnim obroncima Medvednice vladala prava seoska idila, neusporediva s bilo čim u sadašnjosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.