Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepoznata Rusija: Moskva i Slika Prva - Oko Kremlja 23.02.2020.

23.02.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

O Moskvi se može govoriti danima. Pitam se tko je tako veliku može uopće i upoznati? Puna je povijesti, kulture i znamenitosti, a njen prvi simbol je Kremlj, no cijelom svijetu poznata je po hramu šarenih kupola Svetog Vasilija Blaženog. Vidiš taj Hram i odmah znaš da je to Moskva. S Mariom Khairovom prevoditeljicom, povjesničarkom te promotoricom Ruske kulture, inače rođenom Moskovljankom upoznavanje s Alfa globalnim gradom, počinje tamo gdje je njen dom - u Tverskoj ulici, najstarijoj i smještenoj u neposrednoj blizini Crvenoga trga.

Moskva je smještena u blago brežuljkastom području na obalama rijeke Moskve. Širina grada od zapada prema istoku je nešto manje od 40 km, a od sjevera do juga je oko 52 km pa ga zato opslužuje opsežna tranzitna mreža s četiri međunarodne zračne luke, devet željezničkih terminala i moskovskim metroom koji je, prema broju putnika drugi u svijetu iza tokijskog. Inače moskovski metro radi bogate i raznovrsne arhitekture priznat je kao jednom od gradskih znamenitosti. Putnici se tu često zaustavljaju zbog ljepota umjetnosti pa se ponekad čini da smo više u muzejsko-galerijskom prostoru nego li u onoj našoj svakodnevnoj tranzitnoj zoni. Tijekom vremena, Moskva je stekla niz epiteta, većina se odnosi na veličinu i dominantan položaj grada s više od 11 milijuna stanovnika a smatraju ga Alfa globalnim gradom. Prema podacima američkog časopisa Forbes, gledano kroz američku valutu, u Moskvi živi najviše milijardera na svijetu.
Prvo rusko spominjanje grada datira u 1147. i povezano je uz ime Jurija Dolgorukog. Naime, Jurij je pozvao kneza Novgoroda -Severskog "dođi k meni, brate, u Moskvu."
Moskva je velika, puna je povijesti, kulture i znamenitosti, a njen prvi simbol je Kremlj.
O Moskvi se može govoriti danima. Pitam se tko je tako veliku može uopće i upoznati?
Zato sam odlučila s našom sugrađankom Mariom Khairovom prevoditeljicom i povjesničarkom te promotoricom Ruske kulture u Hrvatskoj, inače rođenom Moskovljankom koja i danas ima svoj dom u Tverskoj ulici zadržati se u njenoj ulici, najstarijoj, zanimljivoj i smještenoj u neposrednoj blizini Crvenoga trga. Tu se još u 12. stoljeću nalazila cesta za grad Tve, pa je ulica tako i dobila naziv. Ulicu je od Kremlja nekad odvajala rijeka Neglinaja, koja je početkom 19. stoljeća sakrivena pod zemlju i sada teče kroz cijevi. I u vremenu kad je Sankt-Peterburg bio glavni grad ruski vladari su se i dalje krunili u Kremlju, a staroj rezidenciji su prilazili Tverskom ulicom. Zahvaljujući toj okolnosti, Tverska je u 18. stoljeću postala glavna moskovska ulica, i još uvijek ima taj status. U toj ulici jedan od najluksuznijih hotela s početka 20. stoljeća do danas. U njemu su oduvijek odsjedali bogati industrijalci i strani diplomati, a također i slavni predstavnici svijeta umjetnosti. U tom hotelu, do prelaska u Kremlj živio je i Lenjin.
U Tverskoj je i Dvorac general-guvernera, danas gradska uprava. Inače dvorac je pomaknut 13,5 metara, za potrebe proširenja Tverske ulica tijekom 30-ih godina, prošlog stoljeća. Premještanje je trajalo samo 41 minutu.
Moskva je vrlo zelen grad. Ima stotinjak parkova i dvadesetak vrtova uključujući i 4 botanička vrta ili 450 km² zelenih površina i 100 km² šuma.
Središnji park kulture i odmora, nazvan je po Maksimu Gorkom i smješten uglavnom uz rijeku Moskvu. U njemu je i zeleni teatar, jedan od najvećih otvorenih amfiteatara u Europi koji prima do 15 tisuća ljudi.
Ne znam koliko bi nam trebalo vremena da samo nakratko zavirimo u svaki park ili vrt? Ali imam baš potrebu zaviriti u jedanod od najstarijih - u Park Sokolniki, nazvan po lovu sa sokolima koji se tamo održavao u prošlosti. Osobno mi je zanimljiv zato što se od središnjeg kruga s velikom fontanom šire puteljci s redovima breze, javora i brestja. Baš u tom prostoru Maša i ja vadimo karte i planiramo novi zapis od kolodvora do kolodvora i iz moskovskih metroa u kojima sve vrvi od umjetnosti i gotovo sterilne čistoće uz odlazak u gurmanski svijet Moskve-onaj manje poznat kroz anegdote, zgode i nezgode Alfa globalnoga grada.  

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo". Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET". U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

Autorica (scenaristica i urednica )je dokumentarno filma  „Istraske freske – Jedno vrijeme za sva vremena“ koji je na Međunarodnom festivalu 7. Zagreb TourFilm Festivalu osvojio je drugo mjesto u kategoriji Hrvatski dokumentarni film do 60 minuta.

Galerija
Crveni trg, Photo: Slobodan Kadić za Prstom po globusu, Foto: -/-
Hram svetog Vasilija Blaženog - simbol Moskve u svijetu, Photo: Slobodan Kadić za Prstom po globusu, Foto: -/-Trg katedrla, Photo: OIKUMENA za Prstom po globusu , Foto: -/-Veliki Dovorac u kojem je i sjedište Predsjednika Rusije, Photo: OIKUMENA za Prstom po globusu, Foto: -/-Maria Khairova u svojoj rodnoj Moskvi, Photo: Prstom po globusu, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici