Hrvatski radio

Radio Zadar

Autohtone sorte vraćaju se na velika vrata!

28.11.2022.

13:17

Autor: Anita Perica

Ilustracija - vino

Ilustracija - vino

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Nešto manje uzoraka nego lani, ali u okvirima očekivanja, zaprimljeno je za tradicionalnu , 14.-tu degustaciju mladih vina i maslinovih ulja koja će se u ovu subotu održati u Nadinu. Nakon pndemijskih ograničenja i mjera, manifestacija se vraća u punom sjaju. Iako organizatori ne otkrivaju rezultate analiza do same manifestacije ne kriju zadovoljstvo obavljenim poslom. 

Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin:

                                         Bit će dosta dobrih, bit će i vrhunskih vina i ulja, ali kažem, s obzirom na sve, na uvjete koje smo imali i u vinogradima i u maslinicima, godina će biti onako nekakav prosjek i možda malo više od prosjeka.

Na tradicionalnoj priredbi, poseban značaj daje se autohtonim sortama Maraštini i Plavini, koje se i ove godine ocjenjuju posebno, izvan konkurencije ostalih vina, a sve s ciljem povratka pomalo zaboravljenih domaćih sorata vrhunskih karakteristika. Sudeći prema najavama našeg sugovornika i u tome se itekako uspjelo:

                                         Mi smo kao manifestacija i degustacija mladih vina već nekoliko godina manifestacija međunarodnog karaktera, pristižu nam uzorci iz BiH-a, iz Mađarske, Slovenije…i sad, meni je uvik drago da u svemu tome naša domaća vina, a pogotovo kad su u pitanju autohtone sorte i kad one dobiju šampionske titule , mi je posebno drago, a takva je situacija slično i ove godine. Eto to je ono što vam mogu u ovom trenutku otkriti.

Za pojedinosti treba pričekati subotu. Lani su se sudionici i posjetitelji rastali sa željom da se 14.-ta degustacija održi pod šatorom u tradicionalnoj slavljeničkoj atmosferi bez pandemijskih kočnica. Organizatori najavljuju kako bi upravo tako trebalo biti ove godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.