Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministrica Vučković: Da bismo doista na djelu, a ne u priči, radili na sveukupnoj održivosti trebamo najprije uspostaviti partnerstvo

05.06.2023.

14:50

Autor: Anita Perica

konferencija o održivosti poljoprivrede i ribarstva u Zadru

konferencija o održivosti poljoprivrede i ribarstva u Zadru

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar

Održiva poljoprivreda i ribarstvo bila je tema konferencije u Zadru koja je okupila stručnjake iz obaju područja, a skupu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Razgovaralo se o brojnim izazovima plave i zelene ekonomije te što poduzeti kako bi se na njih što učinkovitije odgovorilo u skladu s principima održivosti.


Zaštita domaćih resursa, povećanje ekološke proizvodnje, održivost poslovanja, prilagodba zakonskim aktima – izazova je mnogo, a učinkoviti odgovor na sve njih nemoguć je bez suradnje cjelokupne zajednice. Ivan Birkić, predsjednik Udruženja ribarstva HGK skreće pozornost na zakonski okvir:


                                      Cijela ta lepeza zakonskih odrednica, uredbi, preporuka, direktiva nas koči u svemu tome i smatramo da EK treba biti fleksibilnija i da nas mora uvažavati kao faktor.


Zadarska županija kao najribarskija županija u čijem je zaleđu i najekološkije mjesto Nadin, primjer je dobre prakse u ulaganju u plavu i zelenu ekonomiju. Do sada je ugovoreno projekata u vrijednosti 121 mil eura pri čemu je 104 milijuna već isplaćeno , kad se tome dodaju plaćanja vezana za izravne potpore iz jamstvenog fonda i nacionalne potpore onda ukupni iznos premašuje 200 milijuna eura. Ono u što još jače treba ulagati je, kako to kaže Rade Bobanović iz Udruge vinara – sinergija


                                      Ovo je nova destinacija poslijeratna koja se prepoznaje sve više i više u ekološkom ozračju, ali se ne propoznaje u sinergiji – ugostiteljstvo -turizam i proizvodi koje radi ruralni prostor. Naša je namjera da evo i ovom porukom danas kažemo - gospodo u sinergiji živimo zajedno i stvorimo to, a mi smo oni koji rade izvrsno i još rade bio-ekološki…


I ministrica poljoprivrede Marija Vučković skrenula je pozornost na potrebu promjene samog doživljaja poljoprivrede i s tim u vezi načina upravljanja kazavši:


                                      I smatramo da je preduvjet za naš rad i da bismo doista na djelu, a ne u priči, radili na održivosti sveukupnoj ekonomskoj, socijalnoj, okolišnoj, zelenoj, onda trebamo najprije uspostaviti jedno partnerstvo između poljoprivrednog i ribarskog sektora i društva.


To znači objektivna analiza podataka i širok otvoren dijalog – zaključila je ministrica Vučković dodavši kako je upravo zbog toga veseli održavanje konferencija poput ove u Zadru


Galerija
s konferencije o održivoj poljoprivredi i ribarstvu u Zadru, Foto: Anita Perica/HRT Radio Zadar
s konferencije o održivoj poljoprivredi i ribarstvu u Zadru, Foto: Anita Perica/HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.