Hrvatski radio

Radio Zadar

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

05.05.2023.

12:26

Autor: Anita Perica

Konferencija za novinare Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Konferencija za novinare Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar

Odmor od skrbi – središnja je tema ovogodišnjeg obilježavanja nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Posvećena je svima onima, najčešće roditeljima, koji nerijetko i 24 sata dnevno skrbe o osobama s cerebralnom paralizom s najtežim simptomima i trebaju odmor.


Nacionalni je dan osoba s cerebralnom paralizom. I županijska Udruga tjelesnih invalida pridružila se obilježavanju Nacionalnog dana u cilju senzibiliziranja javnosti o poteškoćama s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu.


Odmor od skrbi – središnja je tema ovogodišnjeg obilježavanja nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Posvećena je svima onima, najčešće roditeljima, koji nerjetko i 24 sata dnevno skrbe o osobama s cerebralnom paralizom s najtežim simptomima i trebaju odmor - pojasnio je predsjednik udruge tjelesnih invalida zadarske županije Željko Županović:


                                      Nešto se po tom pitanju radi, nešto je već i postignuto, znači trebalo bi imati i osobnog asistenta koji će u datom trenutku na nekoliko sati u biti odmoriti onoga člana domaćinstva, uglavnom su to roditelji, kako bi se i oni, pa čak to nije ni odmor nego jednostavno mogli prebaciti na nekakve druge obveze koje moraju odraditi.


Prema posljednjim podacima u našoj je zemlji 624 tisuće osoba s invaliditetom koje čine 16 posto ukupnog stanovništva, a od tog ukupnog broja osoba s invaliditetom gotovo je 4 posto odnosno više od 24 i pol tisuće osoba s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromom. Predsjednik Sekcije osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Pero Žilić upozorava na različite simptome i stupnjeve invaliditeta kod cerebralne paralize:


                                      Ima raznih vrsta, jednom sam bio prisutan kod osobe s cerebralnom paralizom koja uopće nema nikakvu komunikaciju sa svijetom…


Što se tiče dječje paralize članovi Udruge ističu značaj cijepljenja kao prevencije bolesti:


                                     Znači, nije zabilježen u zadnjih 30 godina niti jedan slučaj dječje paralize zbog procijepljenosti.


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije i ovom je prigodom podsjetila na potrebu za većim prostorom Udruge što bi im omogućilo više aktivnosti i učinkovitiji rad.


Konferencija za novinare Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Konferencija za novinare Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.