Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen program Kreativna Europa i mogućnosti koje pruža

31.05.2023.

12:58

Autor: Anita Perica

predstavljanje programa Kreativna Europa

predstavljanje programa Kreativna Europa

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar

Kreativna Europa - program Europske unije namijenjen potpori europskim kulturnim i kreativnim sektorima te mogućnosti koje im pruža, predstavljeni su danas u Multimedijskoj dvorani Kneževe palače. Bila je to prilika za upoznavanje s primjerima dobre prakse, a predstavljen je i centralni portal Unije za prijavu projekata. 


U Zadru do sada nismo imali korištenja sredstava iz programa Kreativna Europa, a potencijalnih korisnika je mnogo – navodi gradska pročelnica za kulturu Dina Bušić:


                                        Pa imamo jako puno udruga iz područja kulture, samo korisnika sredstava Grada ima ravno 80, imali smo 120 prijavljenih, no naravno postoji još cijeli niz udruga koji se možda nije javio, nije prijavio, tako da negdje oko 200 udruga u Zadru su potencijalni korisnici kreativne Europe.


Iskustva iz proteklih godina stečena u povlačenju sredstava iz drugih izvora i projekata dobra su priprema – smatra Dina Bušić - i kada je riječ o kompleksnom programu kakav je Kreativna Europa:


                                        I ono što mogu reći u ime Grada da je Grad tu i da je otvoren za partnerstva s udrugama koje žele razvijati svoje projekte.


Anera Stopfer iz Ministarstva kulture i medija, zaposlena u desku Kreativne Europe, navodi kako je u ovom programskom razdoblju proračun za program Kreativna Europa znatno povećan i iznosi 2,44 milijarde eura. Primjera dobre prakse kao i potencijalnih korisnika ima mnogo:


                                        Od Špancirfesta preko INmusic-a, do manjih organizacija koje su povlačile sredstva, ili Akademija u Osijeku, ili male organizacije poput Sve ostalo je glazba iz Dubrovnika… Ono što je zapravo najvažnije je da je riječ o suradnji između različitih europskih partnera i da se napravi neki set zanimljivih aktivnosti na razdoblje od godine do četiri godine.


Program Kreativna Europa ulaže u aktivnosti kojima se jača kulturna raznolikost te odgovara na potrebe i izazove europskih kulturnih i kreativnih sektora.


predstavljanje programa Kreativna Europa

predstavljanje programa Kreativna Europa

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.