Hrvatski radio

Radio Zadar

Još jedna u nizu teška pčelarska godina

04.01.2023.

10:50

Autor: Anita Perica

Ilustracija - pčele

Ilustracija - pčele

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Nepovoljni vremenski uvjeti, bolesti pčela i poskupljenje ulaznih troškova - obilježili su još jednu u nizu vrlo tešku pčelarsku godinu. Dalmatinski pčelari, pa tako i zadarski, u novu su godinu ušli s nadom da će biti bolja i s očekivanjem zaštite izvornosti Dalmatinskog meda i na razini Europske unije. 


Nakon niza tzv. gladnih godina u pčelarstvu, proizvođačima meda lani je konačno krenulo na bolje i godina je u prosjeku završila kao dobra. No to se uglavnom odnosi na pčelare s kontinenta dok su oni dalmatinski, pa tako i sa zadarskoga područja, uglavnom zabilježili velike podbačaje. Ovisno o mikrolokaciji gubici su i 90 posto - procjenjuje iskusni pčelar Zlatko Elveđi, a najveći su razlog - klimatske promjene:

        

                                        Klima se značajno promijenila, to je sad definitivno, ne znam što bih rekao, u dvije riječi - katastrofalno loše. Evo, ja na kadulju idem svake godine u Kornate, Kornati još nikad nisu podbacili, naravno osim ove godine, a idem 16 godina na Kornate za redom.


Ako se ovako nastavi pčelari neće imati puno izbora:

        

                                       Ne postoji drugi način nego se preorijentirati na seleće pčelarstvo. Dakle, mi ćemo morati, onaj tko želi imati med, ako će ići na med, a ne na neke druge proizvode, morat ćemo seliti pčele…


I do sada su bili nomadi pa dodatno seljenje znači samo još veći trošak. No ima i dobrih vijesti. Nakon što je prije nešto više od godinu dana Dalmatinski med dobio zaštitu izvornosti na nacionalnoj razini:

       

                                     Sad očekujemo, evo početkom ove godine, da dobijemo markicu izvornosti i na razini europske unije. to je novina, koju dalmatinski pčelari s nestrpljenjem očekuju jer sa zaštićenom oznakom izvornosti Dalmatinskom medu raste tržišna vrijednost, a kupci točno znaju što i od koga kupuju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.