Hrvatski radio

Radio Zadar

Županijske potpore za ruralni razvoj od ove godine uz neke novine

25.01.2023.

13:41

Autor: A.Perica

Ilustracija - OPG Žanpera, proizvođači sira i maslinovog ulja

Ilustracija - OPG Žanpera, proizvođači sira i maslinovog ulja

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Kroz potpore za ruralni razvoj, Zadarska županija već niz godina ulaže značajna sredstva u podizanje kvalitete postojećih i otvaranje novih seoskih gospodarstava. I lani je odobrila više od 1,3 milijuna kuna, danas bi to bilo oko 183 tisuće eura, a posebno veseli zanimanje mladih poljoprivrednika. Potpore neće izostati ni ove godine, uz neke novine u načinu prijave. 

Potpore koje Zadarska županija namjenjuje ruralnom razvoju pokazale su se iznimno značajnim za male proizvođače - vjetar u leđa bez kojeg bi sve išlo sporije bilo da se radi o uređenju zemljišta, pripremi dokumentacije, certificiranju proizvoda, izgradnji i adaptaciji objekata ili pak razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje. Mogućnosti su različite, a posebno veseli zanimanje mladih poljoprivrednika. Županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić:


                                          Mogu reći da je udio mladih poljoprivrednika značajan, negdje oko 30 posto. Možemo reći da smo mi i kroz bodovanje, jer smo imali ograničena sredstva nažalost, zahtjeva je bilo ukupno preko 2 i pol milijuna, a mogli smo samo odobriti ovoliko koliko sam rekao, dakle milijun i 386 tisuća kuna, značajan broj poljoprivrednika mladih, i tu mi bodujemo dodatno i proizvođače koji su u registru poreznih obveznika, dakle imaju dodatne bodove , i ekološke proizvođače…


Potpore neće izostati ni ove godine. Sredstva su osigurana, novi program za razdoblje do 2027.-me u izradi, a ove su godine izvjesne promjene u načinu prijave – najavljuje Segarić:


                                          Vjerojatno ćemo u dogledno vrijeme kupiti taj program koji će nam omogućiti online prijave koje će u neku ruku biti brže, jednostavnije i transparentnije. Možda još jedna promjena koju smo pokušali prošle godine, ali ove godine vjerujem da ćemo uspjeti, a to je da ćemo ići prvo s natječajem onda odlukom o odobrenju, a nakon toga kada korisnici dobiju odobrenje onda mogu ići u kupnju bez bojazni da neće ostvariti tu potporu.


Program bi nada se mogao biti odobren do kraja travnja, a novi javni poziv objavljen početkom svibnja. Još samo podsjetimo maksimalan iznos potpore po korisniku je oko 5 tisuća i 300 eura.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.