Hrvatski radio

Radio Zadar

Prava zima koja je uslijedila nakon gotovo proljetnog prosinca i dijela siječnja ima i pozitivnu stranu

23.01.2023.

12:03

Autor: Anita Perica

Radoslav Bobanović

Radoslav Bobanović

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U konobi, kušaonici, radionici ili na polju – poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače uvijek ima pune ruke posla, a zima koja je konačno pokazala svoje pravo lice trenutačno im ne da raditi u polju – skoro kao u šali zazvučao je uvijek vedrog duha poznati ekološki proizvođač Radoslav Bobanović.

      

                                         Pa dobro je, čekali smo mi zimu, daj Bože da je bilo i ranije posebno zbog pršuta i tako dalje, a što se tiče sad ovih hladnijih dana nije ovo loše za voćke, posebno je to dobro za maslinu, daj Bože da je malo bilo i sniga na listu, pa i malo i leda paše maslini na listu, samo da ne bude vjetra, no jedini poremećaj sad što nam se događa je da ne možemo raditi u polju jer - malo je bljuzge, malo kiše, ojak je vjetar, i jedini je to problem.


Sve ostalo trenutačno je dobrodošlo:

       

                                         Da je pala kiša dobro je, jer će nam trebati te rezerve koje se stvaraju u samoj zemlji ili u nekim jezerima koje imamo za navodnjavanje, jer ljeto će nam sigurno biti teško, što se tiče vjetra i on je poželjan, tako da nemamo negativnosti, naprotiv.


Snijega u Ravnim kotarima zasad nije bilo, nažalost reći će Bobanović, zbog povoljnog utjecaja na uzročnike bolesti u maslinicima:


                                         A inače snijeg je poželjan, ne velike količine, ali svakako da traje dva-tri dana jer dosta insekata pogotovo kod voćaka ili kod masline se drži ispod lista i ta temperatura ih jednostavno ubije. Ako se sjetimo 2011.-2012. i 2018. godine kad smo imali ojaču zimu imali smo najjači urod ploda masline - zaključuje Radoslav Bobanović dodavši kako bi snijeg dobrodošao i zbog dječje radosti.


Bobanović - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.