Hrvatski radio

Radio Zadar

Zahtjevna poljoprivredna godina u konačnici ipak završila dobrim rezultatima

30.12.2022.

12:24

Autor: Anita Perica

Ilustracija - masline

Ilustracija - masline

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Šarolika godina - zbog klimatskih promjena koje su nas pratile tijekom vegetacije - u konačnici je ipak završila dosta dobrim rezultatima: Evo ovako, 2022. godina je baš bila šarolika, bila je teška, sušna, puno očekivanja, puno problema, ali sve u svemu nekako smo uspjeli to sve izgurati - tako poljoprivrednu 2022. godinu na zadarskom području ocjenjuje Nikolina Paleka, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, ili kako to poljoprivrednici vole reći - voditeljica zadarske savjetodavne službe:


                                         Berba grožđa je bila u prosjeku veća za 30 do 40 posto u odnosu na 2021.-vu, procijenjena količina grožđa koja je ubrana u Zadarskoj županiji bila je oko 9 tisuća tona.

I maslinari zadarskoga kraja u konačnici mogu biti vrlo zadovoljni:

                                          

                                         Što se tiče maslina, to je negdje 9 i pol tisuća tona, randmani su bili izrazito visoki, znači od 13 posto pa do 15 posto kod proizvodnje ulja, tako da su ove godine maslinari trljali ruke, uz negdje znači očekivanih 12 tisuća i 500 hektolitara maslinova ulja.


Kao i sve ostalo i ulje i vino uskoro će se plaćati u novoj valuti:


                                         Postoji kod poljoprivrednika nekakva neizvjesnost oko formiranja cijena poljoprivrednih proizvoda kao i prodaje, a vezano na turističku sezonu. Kako će oni formirati te cijene, kao će oni to zaokruživati, to je sad njima nekakva neizvjesnost, dok se to malo sve ne ustali i ne krene…


No to je najmanji problem. Dobro poznate poteškoće svih proizvođača vezane uz povećanje ulaznih troškova zbog poskupljenja energenata, ambalaže, sredstava za zaštitu bilja i drugo, puno su veća glavobolja svim poljoprivrednicima, pa tako i zadarskim.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.