Hrvatski radio

Treći program

Aplikacija može spasiti živote

20.03.2023.

13:41

Autor: Rajka Rusan

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Odjel za biologiju osječkog sveučilišta, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, napravio je aplikaciju koja bi u budućnosti mogla spriječiti najezde neugodnih komaraca. Riječ je o aplikaciji koja predviđa kako će se kretati dinamika populacije komaraca u određenom području i vremenskom razdoblju. 

Dr Tin Klanjšček s Instituta Ruđer Bošković gost je Znanstvenog koncentrata u ponedjeljak 20.3. u 13 00.

U emisiji objašnjava u čemu je važnost spomenute aplikacije: naime, s klimatskim promjenama sve je više komaraca i to različitih vrsta. Neki od njih mogu prenositi i dosad - u našim krajevima - rijetke, ponekad i opasne virusne bolesti. 

U svijetu godišnje oko 725 000 ljudi izgubi život zbog bolesti koje prenose komarci, prvenstveno malarije.

Dr Klanjšček je radio na matematičkom dijelu aplikacije.  Zadatak je bio razviti matematičke modele za predviđanje kretanja populacije komaraca i simulirali utjecaj klimatskih promjena na njihova kretanja. Ističe kako spomenuta aplikacija koristi algoritme umjetne inteligencije i prva je takva u svijetu.

U njoj možete, primjerice,  označiti određeno područje. Sukladno predviđanju aplikacije može vam biti predloženo vrijeme i sredstvo kojim je moguće boriti se protiv nastajuće populacije komaraca. Na taj način se nećemo boriti "na slijepo" nego možda sa manje insekticida koji primijenjeni u pravom trenutku mogu biti vrlo učinkoviti.

Premda djeluje jednostavno, izrada aplikacije zahtijevala je puno biološkog i informatičkog znanja. 


Razgovor je vodio autor emisije Ivan Fischer.

Urednica Rajka Rusan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici