Hrvatski radio

Treći program

Era interneta

29.11.2022.

22:47

Autor: Rajka Rusan

Ilustracija

Ilustracija

Foto: asharkyu / Shutterstock


Život je danas nezamisliv bez interneta. Koristimo ga kako bismo radili, družili se, učili i zabavljali. Iz današnje perspektive, teško je zamisliti da ga jednom nije bilo, ili da je bio dostupan samo malom krugu akademskih građana i tehnoloških entuzijasta. Uvođenje telefona u sve domove u SAD-u trajalo je duže od šezdeset godina. U Hrvatskoj, djeca rođena nakon 1992. više se ni ne sjećaju života prije interneta.


U emisiji Prozor u digitalno koja je na rasporedu na Trećem programu HRA 29.11. u 13 00 sati  o povijesti interneta u Hrvatskoj govori pionir računalnog poduzetništva Ivo Špigel


Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET povezala se u studenom 1922. s Austrijom, čime je Hrvatska po prvi put postala dijelom globalnog interneta. Poveznica s Austrijom imala je brzinu od tek 64 kilobita po sekundi - manje od pola megabajta po minuti, a tu su vezu morali zajednički dijeliti svi korisnici iz Hrvatske - u to vrijeme SRCE, FER, IRB, PMF, splitski FESB, Tehnički fakultet u Rijeci, Ekonomski fakultet u Osijeku i Ministarstvo znanosti.

Danas, umjesto sporih modema koji vrište dok se spajaju putem fiksne telefonske linije, svako od nas može pristupiti internetu u bilo koje doba dana i noći uz pomoć uređaja koji svako ima u svojem džepu. U tri desetljeća došli smo od tehnologije koju gotovo nitko ne poznaje do tehnologije koja je sveprisutna, koju svi uzimaju zdravo za gotovo.

Što nam je internet omogućio a što oduzeo? Može li se govoriti o svojevrsnoj "novoj eri" koja je nastupila uvođenjem interneta? I što nam ta "nova era" još može dobroga ili lošega donijeti?


S Ivom Špiegelom o ovim i drugim zanimljivim pitanjima razgovara autor i voditelj emisije Ivan Fischer.

Emisija je dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Urednica Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici