Hrvatski radio

Treći program

Pretraživanje interneta i ChatGPT

06.03.2023.

12:58

Autor: Rajka Rusan

Miljenko Horvat, iz serije Eratos, 1974.

Miljenko Horvat, iz serije Eratos, 1974.

Foto: m. Horvat / TMNT

Nova era korištenja interneta je pred nama. “Googlanje” informacija odlazi u povijest, više nećemo utipkavati ključne riječi i pokušati razaznati koja od brojnih ponuđenih poveznica nudi informacije koje tražimo. 


Postavit ćemo pitanje umjetnoj inteligenciji - generativnom jezičnom modelu povezanom s klasičnom tražilicom - i dobiti suvisao odgovor. 


Osim odgovora na pitanja, isti generativni modeli mogu na zahtjev pisati pisma preporuke, molbe za posao, recepte za kolače, pa čak i programski kod


Ovakve hibride tražilica i umjetnih inteligencija najavili su Google i Baidu, a Microsoftova verzija Bing AI-a nekim je korisnicima već dostupna i za probu. U vrlo bliskoj budućnosti - za nekoliko tjedana ili najviše nekoliko mjeseci - svatko od nas imat će umjetnu inteligenciju u svojem džepu.


Više o ovim temama poslušajte u emisiji Prozor u digitalno koja je na rasporedu 7.3.2023. u 13 00.  Nakon emitiranja, emisiju potražite u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Gost emisije je Ratko Mutavdžić, voditelj odjela digitalnih rješenja u Microsoftu. S njime razgovara autor i voditelj emisije Ivan Fischer.


Urednica: Rajka Rusan


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici