Hrvatski radio

Treći program

Tajne stanične diobe

23.01.2023.

19:20

Autor: Rajka Rusan

Mateja Ćosić, IRB

Mateja Ćosić, IRB

Foto: rrusan / rrusan

Nedavno je tim znanstvenika iz grupe doktorice Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s kolegama s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, objavio novi rad kojim se približio otkrivanju jedne od tajni diobe stanice. U radu je opisan mehanizam koji određuje kretanje kromosoma tokom dijeljenja.

U istraživanju koje je dovelo do objavljivanja ovog rada sudjelovala je i naša današnja sugovornica Mateja Ćosić, doktorandica na Institutu Ruđer Bošković.

Prošlo je 165 godina otkad je njemački znanstvenik Rudolf Ludwig Carl Virchow postavio treće pravilo teorije stanica u biologiji - "omnis cellula e cellula" - što znači u prijevodu "sve stanice dolaze od stanica". Znanost je tada postala svjesna koncepta stanične diobe. Bilo je veliko otkriće da se stanice unutar organizama razmnožavaju dijeljenjem


Od tada do danas smo otkrili brojne tajne stanica, od načina na koji pohranjuju i prenose informacije, načina na koji zapise unutar stanične DNK pretvaraju u proteine kojima se stanica služi za svoje procese, do načina na koji pohranjuju i koriste energiju. No, iako su stanice doslovno u svima nama, i iako ih pažljivo proučavamo već više stoljeća, još uvijek mnogo štošta o njima ne razumijemo.


O poznatom i nepoznatom u diobi stanice danas razgovaramo s Matejom Ćosić.


Emisija Znanstveni koncentrat u kojoj možete čuti razgovor s Matejom Ćosić je na rasporedu 23.1.2023. u 13 00. Nakon emitiranja bit će dostupna u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica emisije: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici