Hrvatski radio

Drugi program

Egzotično voće i povrće nadomak Zagreba

06.04.2022.

13:14

Autor: Hrvatski radio

Indijanska banana s plantaže Ivana Šuloga

Indijanska banana s plantaže Ivana Šuloga

Foto: Ivan Šulog / HRT

Peruanska jagoda, indijanska banana, mongolska trešnja, liči, plavi krumpir, kumkvat, pepino, yuzu naranča, mango, papaja, kiwano, guava. Zvuči egzotično, a to nam najčešće predstavlja i nešto teško dostupno, daleko, u tropskim krajevima. No, danas nam je egzotika u Hrvatskoj, a sve zahvaljujući Ivanu Šulogu.

Prije 25 godina Ivan Šulog sa suprugom Martinom odlučio je krenuti u egzotičnu pustolovinu. I ne, nisu otišli na neko egzotično mjesto i ispijati koktele ispod palme uz more, već su egzotiku doveli u Hrvatsku. I danas su jedini u Europi uzgajivači egzotičnog voća i povrća.


Osim što je egzotično, voće i povrće s plantaža Ivana Šuloga ima i bogate nutritivne vrijednosti, antioksidativna svojstva i sve ono što čini naš organizam jačim, zdravijim i otpornijim.


Indijanska banana je jedina biljka koja ima sve elemente da natjera vaš organizam da sam proizvodi antioksidans, što je čudo nebesko. Deset puta jače od kemoterapije. Nutritivno najjače voće na svijet.

U Drugom svjetskom ratu nije bilo infuzije, pa su onda ranjenicima davali kokosovo mlijeko direktno u vene. Majka kada bi ostajale bez mlijeka, bebama bi davali to mlijeko. To vam govori o kakvoj se namirnici radi.

Grašak šećerac je čudo što se tiče mršavljenja, gorka dinja je deset tisuća puta jača od kemoterapije, surinamska trešnja je biljka s najviše vitamina C, kiwano uz puno vitamina C jedini ima oleinsku kiselinu, otkriva Ivan Šulog.


Ivan Šulog stalno je u utrci s vremenom a ideje mu niču kao gljive poslije kiše. Tako se dosjetio još jedne stvari koja pak nema nikakve veze s egzotičnim voćem i povrćem. Radi se o električnim daskama za vodu, koje će biti alternativa onima na fosilna goriva koje zagađuju vodu i okoliš, a koje predstavlja na našoj obali već početkom ljeta. Cijelu reportažu emitiranu u emisiji Bombonijera poslušajte u nastavku.

Ivan Šulog u Bombonijeri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici