Hrvatski radio

Prvi program

Konačno pristojan film o Vukovaru

17.11.2022.

23:26

Autor: Ivan Žaknić

Plakat filma Šesti autobus

Plakat filma Šesti autobus

Foto: - / HRT

Više od trideset godina od vukovarske tragedije trebalo je proći da hrvatska kinematografija konačno isporuči suvisli igrani film na tu temu. Šesti autobus krenuo je u kina, o njemu se u emisiji Licem u lice govorili i naši kritičari, kao i producent film Dominik Galić. A evo i sažetoga kritičarskog dojma.

Mlada američka novinarka Olivija (Zala Đurić), sa osrednjim znanjem hrvatskog, najprije se u Vukovaru, a potom i u Beogradu, raspituje o vukovarskim zbivanjima 1991. godine. U fokusu njezina istraživanja je zagonetni šesti autobus, onaj "navodni", koji je sa zarobljenim braniteljima i civilima krenuo a da nigdje nije stigao, ali se sumnja da su i njegovi putnici ubijeni na Ovčari. Na svom istraživačkom putu Olivija upoznaje vukovarskog branitelja Josipa (Marko Petrić), među njima se razvija romantični odnos, no Olivija nije tek radoznala novinarka.


Osnovna je to narativna nit Šestog autobusa upotpunjena s prikazom predratnih i ratnih vukovarskih zbivanja gdje kao važni likovi egzistiraju ratni heroj Dugi (Živko Anočić) i vukovarski Srbin Marko (Dušan Kovačević), etički možda i najzanimljiviji filmski lik. Radeći petnaest godina na ovom filmu, ali i na dokumentarnom serijalu Heroji Vukovara, redateljski veteran Eduard Galić i njegovi suradnici ispravno su procijenili kako rat jest kolektivna trauma, ali - čak i kad jasno odredite tko je agresor, a tko žrtva - rat je prvenstveno niz pojedinačnih drama i trauma, naravno ako želite u filmu imati likove od krvi i mesa, a ne one plakatne i jednoobrazne (kakav je, nažalost, slučaj s većinom hrvatskih filmova o Domovinskom ratu). A profilirajući te likove, baveći se motivima odanosti, prijateljstva i žrtvovanja, Galić je uspio u središte postaviti pitanje čovječnosti, svakako najvažnije i u ratnom vihoru.


Vremenski skokovito pričanje filmske priče nikad nije lak zadatak, no u Šestom autobusu je izvedeno bez većih nedostataka. Za uvjerljivije prikaze samih ratnih borbi vjerojatno je nedostajalo sredstava, no problem filma, uz pokoje otkliznuće u patetiku i nepotrebna verbalna pojašnjenja, neujednačeni je doprinos glumačke ekipe. Živko Anočić i Dušan Kovačević izvrsni su u svojim ulogama, Mirko Petrić u ulozi Josipa funkcionira primarno u zbivanjima iz 1991., dok je Zala Đurić, nažalost, neadekvatan izbor za ulogu Olivije.


Unatoč tim manama, Šesti autobus nedvojbeno je prvo pristojno ostvarenje hrvatske kinematografije o vukovarskoj tragediji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Licem u lice

Emisija o aktualnostima s domaće i strane filmske scene, svaki četvrtak, osim preko ljeta; zahtijeva snimanje na terenu, uključuje goste u studiju, komentare filmskih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici