Hrvatski radio

Prvi program

Kako je digitalno postalo umjetnost

03.03.2023.

11:53

Autor: Nives Nedved

Miljenko Horvat, iz serije Eratos, 1974.

Miljenko Horvat, iz serije Eratos, 1974.

Foto: m. Horvat / TMNT

Većina autora pred-digitalne ere ili doba rane digitalne umjetnosti u svijetu nisu bili umjetnici, već znanstvenici i inženjeri koji su, istražujući mogućnosti novih uređaja, počeli stvarati prava umjetnička djela.

 Tako je bilo i s fizičarima Vladimirom Bonačićem, Vlatkom Čerićem, Vilkom Žiljkom... Tomislav Mikulić, inženjer elektrotehnike i arhitekt Miljenko Horvat među rijetkim su protagonistima rane digitalne umjetnosti u svijetu koji su i umjetnički obrazovani. Andrija Mutnjaković i Velimir Neidhardt su u još rjeđoj skupini, u svjetskim razmjerima, koji su u svom poslu, u arhitekturi i planiranju grada, već 1960-ih i 1970-ih, upotrebljavali digitalne tehnologije.

Vilko Žiljak je o stvaranju svojih računalnih grafika rekao:

Grafike su nastale samo kao osobni likovni radovi. Oduvijek sam bio zaljubljenik u matematiku. Postavljao sam si pitanja: kako vidjeti kompleksne apstraktne matematičke relacije? Kako ih spojiti u novu apstrakciju i vidjeti? Tako se javila potreba za objavljivanje novih matematičkih struktura kao slika. U to vrijeme vizualizacije matematičkih relacija su se tumačile samo kroz elementarne oblike (pravac, parabola, eksponencijalni oblici..) jer nitko nije imao vremena da 'pješke izračuna' sve korake u bogatom matematičkom svijetu i prezentira nove fantastične oblike...

 O svima njima i mnogim drugima možete više doznati u knjizi 'Digitalna umjetnost u Hrvatskoj 1968. – 1984.' autora Darka Fritza. Knjiga, izložba istog naziva u TMNT u Zagrebu, kao i mrežna stranica sastavni su dijelovi projekta kojim se prvi put mapira primjena digitalnih tehnologija u umjetnosti u Hrvatskoj od 1968. do 1984.

A mi, u emisiji 'Divni novi svijet' dotičemo samo neke od primjera. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Divni novi svijet

Emisija o prirodnim znanostima koja će vam otkriti u kakvoj smo zabludi u vezi s Velikim praskom, zašto su kukci najuspješnija skupina životinja na Zemlji, kako rade laseri i što, uostalom, znanstvenici sami priznaju da još uvijek ne znaju…

Poslušajte u Slušaonici