Hrvatski radio

Prvi program

Putovanja braće Seljan

24.02.2023.

11:20

Autor: Hrvatski radio

Putovanja

Putovanja

Foto: - / Pixabay

"Imade navada u ljudskom životu, kojih se čovjek ne može riješiti, koje imadu isti upliv na živce, kao na morfinistu morfijum i na pušača duvan. Jedna od tih navada jest i nagon za putovanjem, čežnja za širokim svijetom, za prouku dalekih i nepoznatih krajeva."

Tako su karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan objasnili svoju želju za otkrivanjem različitosti, za avanturom koju nosi upoznavanje novih svjetova. San braće bio je obići svijet pješke i iako u tom svom naumu nisu uspjeli, njihova putovanja kroz Afriku i Južnu Ameriku pretvorila su ih u priznate istraživače, štoviše danas ih smatramo geografima, geodetima te etnolozima svoga vremena. 

Koncem 19.st. iz rodnog Karlovca kreću na životno putovanje te svojim radom postaju velikim dijelom naše istraživačke povijesti. Na tim su putovanjima braća Seljan, naime, prikupili te dobili brojne predmete i darovali ih tadašnjem Narodnom muzeju, a danas se oni čuvaju u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Stoga smo se tamo i uputili kako bi čuli priče o istraživanjima braće Seljan. Što smo zabilježili poslušajte u putopisnoj reportaži Put pod noge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici