Hrvatski radio

Prvi program

Strahinjčica - oaza za divlje orhideje

11.05.2023.

13:58

Autor: Hrvatski radio

Orhideja

Orhideja

Foto: Marija Hanzec / Hrvatski radio

Po 10. put manifestacija "Dani orhideja" privukla je brojne planinare, izviđače i zaljubljenike u prirodu da se okupe u Radoboju i kroz šetnju poučnom stazom orhideja upoznaju se s biološkom raznolikošću i ljepotama planine Strahinjčice.

Na Strahinjčici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima na jednom mjestu raste preko 15 vrsta orhideja.


Zbog svog egzotičnog izgleda, prekrasnih cvjetova i osebujnog cvata, orhideje s pravom nose naziv aristokrata biljnoga svijeta. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljaka, na prirodnim staništima vrlo su rijetke. 


Treba također napomenuti da su sve orhideje strogo zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja brdskih travnjaka koji se pretvaraju u šikare, a kako bi se očuvale potrebno je poduzeti aktivnosti koje uključuju revitalizaciju staništa na kojima rastu, prvenstveno travnjaka. No isto tako važna je i edukacija kako bi se podigla svijest o potrebi zaštite ove biljne vrste.


U putopisnoj reportaži Put pod noge prošetali smo poučnom stazom orhideja uz stručno vodstvo ravnateljice javne ustanove "Zagorje zeleno" Dijane Hršak, a dok smo se divili ljepoti divljih orhideja naišli smo na još jednog zaštićenog stanovnika naše zemlje - poskokaPoskok

Poskok

Foto: Marija Hanzec / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici