Hrvatski radio

Prvi program

SPELEON - vremeplov prošlosti

15.03.2023.

13:23

Autor: Hrvatski radio

Speleon

Speleon

Foto: Marija Hanzec / HRT

U Rakovici je nedavno otvoren Centar podzemne baštine – Speleon čiji je edukativni postav temeljen na rezultatima istraživanja obližnjih Baraćevih špilja.

Rijetko koja zemlja na svijetu ima toliko površine u krškom području kao što to ima Hrvatska. Oko pedeset posto površine naše zemlje izgrađeno je od karbonatnih stijena, a njihova je glavna značajka da se lako tope u vodi pa djelovanjem vode i stijena dolazi do stvaranja osebujnog i specifičnog reljefa – krša. 


Najdojmljiviji fenomeni krša zasigurno su špilje.


Baraćeve špilje i cijeli prostor oko njih zaštićene su kategorijom značajni krajobraz zbog njihove burne geološke prošlosti koja je i omogućila nastanak takvog kompleksa špilja, a one su pak bile dom ili zimsko odmaralište brojnim životinjskim vrstama, spomenut ćemo samo nalaze špiljskog medvjeda, ali i malo neobičniji nalaz špiljskog lava i vunastog nosoroga


Isto tako čovjek je od prapovijesti koristio špilje kao zaklon od vremenskih nepogoda ili predatora pa su i takvi nalazi pronađeni u špiljama na ovom području. Ti nam brojni tragovi prošlosti, kako geološki tako i paleontološki te arheološki omogućuju ispričati priču o nekadašnjim uvjetima na Zemlji i razlozima nestanka i nastanka pojedinih vrsta.


U prvoj epizodi emisije Oko znanosti posvećenoj Speleonu istražili smo koji su geološki procesi doveli do nastanka Baraćevih špilja te kojim metodama uspijevamo procijeniti njihovu starost.


U drugoj epizodi priče o Speleonu doznali smo koji su sve stanovnici boravili u špilji nekada, a koji danas te zašto su špilje idealne kapsule koje čuvaju tragove života prošlih vremena.

Starost špilje

Špiljski medvjed

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici