Hrvatski radio

Prvi program

Paleobotanika - odgovor za prošlost, ali i budućnost

30.03.2023.

10:20

Autor: Hrvatski radio

Paleobotanika

Paleobotanika

Foto: - / Pixabay

Paleobotanika je znanost o biljkama iz geološke prošlosti, a upravo nam sačuvani fosili biljaka mogu, ne samo ispričati priču o nekadašnjem životu na Zemlji, već nam pomoći u prilagodbi na život u budućnosti.

Dr.sc. Jasenka Sremac

Proučavajući način na koji su u prošlosti biljke reagirale na klimatske promjene možemo predvidjeti koje će vrste biti ranjivije odnosno otpornije na klimatske uvjete u budućnosti. Zato je paleobotanika, iako mlada znanost, danas popularna i potrebna. No isto tako, palobotaničari nam svojim otkrićima mogu ispričati priču o tome kako su izgledale prve kopnene biljke, kojim su se biljkama hranili dinosaurusi te kada se u geološkoj prošlosti pojavila suvremena flora kakvu i danas poznajemo. Fosili biljka nisu tako česti kao oni životinjski, štoviše rijetko će se pronaći sačuvana cijela biljka i zato paleobotaničari imaju zahtjevan posao rekonstrukcije ne samog izgleda biljke već i cijelog okoliša, vodnog režima i temperature tog prostora oko nje uz pomoć samo dijela nalaza. No postoji dio biljke koji uz prave uvijete očuvanja može dati odgovore koje tražimo, a to su peludna zrnca. Njih proučavaju palinolozi. Kako? Poslušajte u emisiji Oko znanosti u kojoj gostuju paleontologinja dr.sc. Jasenka Sremac s Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu te palinolog dr.sc. Dario Hruševar s Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Sigurni na suncu

gošća akademkinja  Mirna Šitum

Vezani sadržaj

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici