Hrvatski radio

Prvi program

Najduži most u Hrvatskoj posvećen je 3. gardijskoj brigadi Kunama

02.12.2022.

19:59

Autor: Miruna Kastratović

Koridor 5c

Koridor 5c

Foto: Radio Osijek / HRT

Otvorena je dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira. Dionica, koja je bila dio međunarodnog prometnog koridora 5C duga je 24,5 kilometara, a vrijednost radova veća je od 500 milijuna kuna. Na taj način i grad Osijek dobio je poklon za 236 rođendan. 


O tome smo u Dnevnom ritmu razgovarali sa ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, županom osječko-baranjskim Ivanom Anušićem i glavnim inženjerom Hrvatskih autocesta Boškom Jolićem. 

Najznačajniji graditeljski poduhvat na slavonskoj autocesti je izgradnja mosta preko rijeke Drave koji je duži i od nedavno otvorenog Pelješkog mosta. Taj je most bio završen već 2016. godine, potvrđuje župan Ivan Anušić, ali se nije mogao koristiti, jer je zaustavljena izgradnja 5c koridora. 5c koridor ili Slavonika već iduće godine će biti u potpunosti završena, ostalo je još samo 5 kilometara od Belog Manastira do granice sa Mađarskom, gdje se spaja sa mađarskim dijelom autoceste, kaže Anušić.


- Tako će biti završen 5c koridor koji premošćuje i Dravu, i Savu i nastavlja se kroz BiH i nadamo se što bržem završetku do konačnog cilja, a to su Ploče.


Netko bi rekao da je u Slavoniji lagano graditi autocestu, ali sve je samo ne to, kaže glavni inženjer HAC-a Boško Jolić. 


- Danas je dovršena dionica od čvora Beli Manastir do Mosta Halasica, dugačka 17 i pol kilometara, i bilo ju je zaista zahtjevno graditi. Ogromne količine materijala su morale biti dovučene na gradilište, veliki transportni putevi, oko milijun i pol kubika materijala dovučeno je na gradilište i drago nam je da smo gradilište doveli do kraja i idemo na preostalih pet kilometara. 


Radni naziv mosta bio je Halaševo, ali je to danas Most 3. gardijske brigade i to je najduži most u Hrvatskoj, dvadesetak metara je duži od Pelješkog mosta, naravno drugačiji u konstrukciji. Anušić dodaje.


- 3. gardijska brigada, Kune, nastala je na istoku Hrvatske, u Osijeku, Vinkovcima i u Domovinskom je ratu dala najveći broj poginulih pripadnika. Inicijativa za tim imenom krenula je čim se most napravio, ali kad je bilo jasno da ćemo to ove godine otvoriti i staviti u funkciju, razgovaralo se i o imenu. I obilaznica u Osijeku nosi naziv legendarne 106. osječke brigade. 


Most je duži od Pelješkog jer je riječ o području rijeke Drave i zaštite tih voda pa je tehnički bilo jedino tako moguće ga izvesti. Prometna infrastruktura važna je za razvoj gospodarstva, kaže ministrica europskih fondova i  regionalnog razvoja, Nataša Tramišak. 


- Diljem Hrvatske govorimo o iznosu većem od milijardu i pol eura iz kohezijskih fondova Europske unije i to samo u ovom razdoblju od nekih šest do sedma godina. U prvoj financijskoj omotnici simbol će biti sigurno Pelješki most, dok, kad govorimo o koridoru 5c, novac za završetak ovog dijela autoceste je osiguran iz razvojnih banaka, Europske i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. 


 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici