Hrvatski radio

Prvi program

U optjecaju su lažni euri, budite na oprezu kad primate novčanice i kovanice

03.01.2023.

18:51

Autor: Jelena Jularić

Euri

Euri

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kako prepoznati lažni novac? Što učiniti ako primijetimo lažne novčanice i kovanice? Na kojim mjestima se najčešće podmeće? Na ta je pitanja u našoj emisiji Dnevni ritam odgovarala voditeljica direkcije Nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja i analizu novca Marina Skenderović Božičević.

Uvođenjem eura više je pojava krivotvorenih novčanica. Najviše se krivotvore one od 50 eura. Možete biti uhićeni čak i ako ste dobili krivotvoreni novac. Policija tvrdi da nema razloga za paniku.


- Pozivamo građane na poseban oprez kada primaju novčanice i kovanice, ali ističemo da se moraju upoznati sa zaštitnim obilježjima hrvatskog izdanja novčanica i kovanica, kaže voditeljica direkcije Nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja i analizu novca Marina Skenderović Božičević.


Dok su autentične novčanice nove i svježe otisnute, one proizvode jedan specifičan zvuk „šuškanja" i to je jedan od znakova koji ih veoma razlikuje od onih krivotvorenih. Uz to, na licu novčanica postoje dijelovi koji su reljefno otiskani. Pod prstima se mogu jako dobro osjetiti određene kose crte s bočne strane novčanice.


- Tu su i oznake za slijepe i slabovidne da bi mogli prepoznati o kojoj je novčanici riječ, dodaje Marina Skenderović Božičević.


Na krivotvorenoj novčanici koja se koristila kao filmski rekvizit, umjesto potpisa predsjednika Središnje europske banke, piše „Movie Money". Što učiniti ako primijetimo ili posumnjamo na „lažnu" novčanicu?


- Bilo bi dobro da građani, posebno u ovome prijelaznom razdoblju, pozorno gledaju što primaju. Čim primijete da nešto nije u redu s novčanicom, trebali bi zatražiti drugu, ili ako više nisu na prodajnome mjestu, odnijeti u financijsku instituciju ili banku na provjeru autentičnosti. Ako djelatnik potvrdi da je riječ o „lažnoj" novčanici, proslijedit će je bez odgode Hrvatskoj narodnoj banci na tehničku analizu uz potvrdu o zadržavanju novčanice, rekla je Skenderović Božičević.


Ako imate sumnjate da je novčanica lažna, obratite se najbližemu policijskom službeniku ili uputite u najbližu policijsku posaju. Ako ne znate da imate krivotvorene novčanice i pokušate njome plaćati, možete biti kažnjeni novčano. Najbolje je odmah reagirati i odnijeti ih na policiju ako ih primijetimo.


- Najčešće se krivotvori na mjestima gdje je gužva, na kioscima, na mjestima gdje se prodaju elektronički uređaji i na mjestima koja nisu osvijetljena ili na kojima nije moguće provjeriti ispravnost novca, upozorava Marina Skenderović Božičević.


Napominjemo da se kod nas novčanice od pet eura mogu koristiti i vrijede, samo se ne mogu podignuti na bankomatima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici