Hrvatski radio

Prvi program

Dan je državnosti – građanima važniji bolji život od značenja Dana državnosti

30.05.2023.

20:52

Autor: Jelena Jularić

zastave Republike Hrvatske na ulicama Zadra povodom Dana državnosti

zastave Republike Hrvatske na ulicama Zadra povodom Dana državnosti

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Prije 33 godine u Hrvatskoj je konstituiran je prvi demokratski višestranački Sabor. Taj dan, umjesto 26. lipnja, od 2019. godine obilježavamo kad Dan državnosti. Naša je anketa pokazala da dio građana nije siguran u to što se danas obilježava, a u šetnji ulicama primjećuje se da nisu svugdje izvješene zastave. No, građani su svoj neradni dan iskoristili za odmor i druženje s obitelji i prijateljima.

Jako je malo zastava i spontanog građanskog obilježavanja Dana državnosti, rekla je za Hrvatski radio komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. Generacija koja je svjedočila nastanku hrvatske države je još živa i sjećamo se rata i svih problema koje smo imali, dodaje Mamić.


- Hrvatskoj nedostaje poleta, optimizma i radosti koje smo osjećali u devedesetima. Ja sam dovoljno stara i bila sam svjedok vremena i te su godine bile predivne. Mi smo
možda živjeli manje dobro nego danas, ali optimizam i nada su bile vidljive na svakom koraku, što danas Hrvatskoj u velikoj mjeri nedostaje, kaže Mamić.


Tijekom pandemijske kriza i inflacije neki su dobro zaradili, dok je većina građana izgubila je socijalnu sigurnost. U deset godina izgubili smo broj učenika veličine grada Pule. To će se sigurno odraziti na naš zdravstveni i mirovinski sustav, kaže čelnik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković.


- Potreban nam je novi dogovor vezano za visinu plaća i održavanje životnog standarda kako bi sačuvali srednji društveni sloj i zaštitili najranjivije. Sam ugovor na neodređeno nije dovoljan našim građanima, oni žele kvalitetu rada i dobar odnos s poslodavcima. Tu će poslodavci morati pokazati malo više razumijevanja ili će ovisiti
isključivo o radnoj snazi, ističe Marković.


Mladi sve više imaju problema oko dolaska do svoje prve nekretnine. Ulaganje u obitelj, djecu i priuštivo stanovanje drugi je društveni dogovor koji nam slijedi, dodaje Marković.


- Naši građani koji su napustili Hrvatski neće se vratiti. Moramo zadržati one koji nisu otišli i ponuditi im kvalitetne uvjete rada i poticati na zasnivanje obitelji. Također, strane radnike doživljavamo kao radnike koji će odraditi posao i vratiti se u svoje matične zemlje, no, znamo da to nije istina. Dio njih će ostati u našoj zemlji i zasnovat će obitelji, zaključuje Marković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici