Hrvatski radio

Prvi program

Samo 9 posto studenata u Hrvatskoj može u dom, ostali su prisiljeni na privatni smještaj, čije cijene su podivljale

19.09.2022.

17:22

Autor: Miruna Kastratović/Aleksandra Funes

Kuda ide tržište nekretnina?

Kuda ide tržište nekretnina?

Foto: HRT / HRT

Počinje akademska godina, a studente su pri povratku na fakultete dočekale nove, znatno veće najamnine. U uvjetima inflacije i pada standarda nije svakome jednostavno izdvojiti nekoliko tisuća kuna samo smještaj. Prema Eurostudent istraživanju pokazalo se kako je Hrvatska niža od prosjeka po broju studenata u studentskim domovima, prosjek Unije je 20, a mi imamo tek 9 posto studenata u domovima. 


U privatnom smještaju dočekale su ih podivljale cijene, pa se snalaze na različite načine, od udruživanja sa cimerima do iznajmljivanja stanova na periferiji grada. Studenti su primorani raditi kako bi se osigurali visoko obrazovanje, kaže zamjenica predsjednika studentskog zbora sveučilišta u zagrebu Bruna Bandula.

- Postoji veliki strah među nama mladima jer ispada da se borimo za svoju egzistenciju i svoj studij. Da ne naglašavam kako se time narušava i kvaliteta studija. A što se tiče Zagreba treba naglasiti da je izuzetno velik manjak smještajnih kapaciteta u studentskim domovima. jedva deset posto studenata uspije prijaviti dom. 


Bandula dodaje kako je isto Eurostudent istraživanje pokazalo i da 35 posto ne može dobiti smještaj u domu.


- Što apsolutno ukazuje na potrebu za novom socijalnom mjerom kako bi se svim studentima omogućio studij. Potrebno je povećati studentske kapacitete, ne samo u domovima, nego razmotriti i druge neke opcije poput one recimo u Finskoj, gdje ovisno o statusu mogu tražiti subvenciju privatnog smještaja, postoje različite opcije. 


Cijene najma stanova, u odnosu na prošli godinu, narasle su svim našim Sveučilišnim središtima. Prema analizi najvećeg oglasnika u Hrvatskoj, Njuškala - najviše u Splitu i Zadru za 17 posto, u Dubrovniku za 16, Puli i Osijeku za 10 i u Zagrebu za više od 6 i pol posto. U Zagrebu je za najmom potražnja i najveća, a pritisak je najveći početkom listopada kad se studenti vraćaju na predavanja, te uz sve ostale troškove, u idućih nekoliko mjeseci, treba izdvojiti i nekoliko tisuća kuna samo za najam stana. Evo što kažu rijetki koje smo sreli, pred početak nove akademske godine, na zagrebačkom Kampusu.


- Ja nisam iz Zagreba i putujem jer živim u Zagorju, Zlataru. Razmišljao sam o najmu stana i raspitao sam se o cijenama koje su trenutno vrlo nepovoljne. Cijene su otišle u nebo. Cijene su katastrofa i traži se po tri do četiri cimera kako bi se pokrpali troškovi. 


Studentske informacije su primjerice zapadni dio grada, stana od oko 50 kvadrata ne može se naći ispod 450 eura slabije uređen, a stanovi koji su lijepo uređeni cijena im ide i do 700 eura. A omjer ponude i potražnje dodatno je utjecao a rast cijena  najma. Pa prema analizi Njuškala, u Zagrebu je ponuda 17 posto manja, dok je potražnja ove jeseni narasla za oko 10 posto. Te je zato na zagrebačkom tržištu najma dostupno više stanova u cjenovnim razredima od 450 do 650 eura mjesečno, dok je stanova ispod 350 eura tek 10 posto od ukupne ponude. Prema podacima s tog oglasnika - oko 30 posto najmoprimaca u Zagrebu traži stanove za najam od 350 do 450 eura, a stanova do 300 eura, koji se također prilično pretražuju, značajno nedostaje.


 Velika potražnja za najmom je i zbog velikog broja studenata koji svake godine upisuju fakultete u Zagrebu te zbog ograničenih i nedostatnih kapaciteta u studentskim domovima. Broj ležajeva od 6500 pokriva jedva 10 posto ukupnog broja studenata Sveučilišta u Zagrebu. Kako bi si omogućili pokrivanje svih troškova studenti su primorani i raditi.


- Bez obzira što imam svoj vlastiti stan i financira me mama, ja sam već sad u rujnu došao u Zagreb raditi u Konzumu, da si zaradim, pa da sam miran. Uzeo sam i cimera da mi pomogne oko režija, tako da bismo mogli reći da nešto što je bio prije 10 ili 20 godina jedna srednji viši sloj, to vam je sada srednji niži sloj. Iz mog iskustva, i tu su se stvari promijenile. 


A ekonomisti tvrde kako na sveukupnom tržištu Hrvatske, cijene stambenih objekata u zadnjih pet godina, gotovo bez iznimke, svakog tromjesečja rastu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.