Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 24.10.2021 13:30

Pogled s Uhuru Peaka

Naš cilj je Kilimanjaro najviša je planina u Tanzaniji. Iz daljine nalikuje na pravilan stožac, no zapravo to su dva vulkana, Kibo i Mawenzi, međusobno udaljeni desetak kilometara. Najviši vrh (5895 m) nalazi se na rubu prvog vulkana i prvi put ga je osvojio Nijemac Hans Meyer koji ga je nazvao po njemačkom caru Kaiser Wilhelm Spitz. Danas on nosi ime Uhuru Peak, što u prijevodu znači Vrh slobode. Do Vrha Slobode stižemo sa Željkom Grbac. Maksimalno zadržavanje je 15 minuta zbog visine koja se teško podnosi. Put do vrha je neobičan i stiže se po stazi koja vodi kroz četiri vegetacijske zone.

Nedjelja, 17.10.2021 13:30

Pakistan - Mozaik različitosti

Nakon graničnog prijelaza Iran – Pakistan prvo je stajanje i odredište grad Quetta najprašnije mjesto u Pakistanu. Vlakom do Islamabada, te vožnja najvišom asfaltiranom cestom na svijetu, Karakorum do Gilgita – kako bi se divili planinskim vrhovima među kojima je i K-2. Dolina rijeke Hunze izolirani je dio Sjevernog Pakistana u blizini granice s Kinom. A onda zadržavajući se još u sjevernom dijelu prema granici s Afganistanom u bespućima susret s drevnim narodom Kalasha, u Hindukušu, koji se nastanjuju u ljudsko srce. Porijeklo imena „Pakistan“ nije potpuno jasno. Na urudu jeziku, te perzijskom ime zemlje znači "Zemlja čistih". S piscem, novinarom i putnikom Hrvojem Ivančićem, odlučila sam prst zaustaviti u Pakistanu. Od juga zemlje do sjevera nastajat će poseban Pakistanski mozaik različitosti.

Nedjelja, 10.10.2021 13:30

Rumunjska od Karpata do Crnoga mora

Planine, brijegovi i ravnice gotovo su ravnomjerno zastupljene u Rumunjskoj. Karpati su prirodni rezervat a uz svoje visoke vrhove kriju više od 12 tisuća špilja zbog čega su jedinstveni na svijetu. Delta Dunava je jedinstvena i pod zaštitom je UNESCO-a. A Crno more, poznato je po dugim bijelim pješčanim plažama. Posjetitelji i turisti odlaze osim u Bukurešt koji ima svoje zanimljivosti u četiri najpoznatije regije – Transilvaniju, Maramures, Moldavu i Bucovinu. No, Rumunjska ima zanimljivo selo s gostoljubivim domaćinima i Tiucu koja se mora probati. Takvu Rumunjsku približit ćemo na ovom putovanju s turističkim novinarom i članom FIJET HR, bivšim spikerom HRT Vjekoslavom Madunićem.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 31.10.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 07.11.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Pogled s Uhuru Peaka
Nedjelja, 24.10.2021 13:30

Pakistan - Mozaik različitosti
Nedjelja, 17.10.2021 13:30

Rumunjska od Karpata do Crnoga mora
Nedjelja, 10.10.2021 13:30

Ogulinske crtice
Nedjelja, 03.10.2021 13:30