Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 09.05.2021 13:30

Nepoznata Rusija - Moskva

O Moskvi se može govoriti danima. Pitam se tko je tako veliku može uopće i upoznati? Puna je povijesti, kulture i znamenitosti, a njen prvi simbol je Kremlj, no cijelom svijetu poznata je po hramu šarenih kupola Svetog Vasilija Blaženog. Vidiš taj Hram i odmah znaš da je to Moskva. S Mariom Khairovom prevoditeljicom, povjesničarkom te promotoricom Ruske kulture, inače rođenom Moskovljankom upoznavanje s Alfa globalnim gradom, počinje tamo gdje je njen dom - u Tverskoj ulici, najstarijoj i smještenoj u neposrednoj blizini Crvenoga trga.

Nedjelja, 02.05.2021 13:30

Bolivija - Tibet Južne Amerike

Odredište nam je Bolivija najtradicionalnija i najsiromašnija zemlja južnoameričkog kontinenta. Zelena, i šumovita, smještena je visoko, više nego bilo koja zemlja u tom području, zbog čega je zovu i "Tibetom" Južne Amerike. Bolivijska kultura vuče svoje korijene u bogatom folkloru naroda Kečua kao direktnih potomaka Inka, i Ajmara. Nastala je kao spoj španjolskog i nasljeđa starosjedilaca čija je etnička raznovrsnost izrodila bogatu tradiciju i običaje. U svim većim gradovima karakterističan je spoj tradicionalnog i modernog načina života

Nedjelja, 25.04.2021 13:30

Zrnca iz tuniške sahare

U nepreglednom prostranstvu Sahare najveće vruće pustinje na Zemlji koja se nalazi u Sjevernoj Africi i proteže se kroz Alžir, Čad, Egipat, Eritreja, Libija, Mali, Mauritanija, Maroko, Niger, Sudan, Tunis i Zapadna Sahara, s hrvatskim putopiscem i producentom Borisom Veličanom autorica izabire mir u Tuniškoj sahari. U potrazi za zelenom oazom najviše dojme i na ovom putovanju susreti s ljudima u neobičnim predjelima u krajevima kroz koje se prolazi, kroz njihovu povijest i kulturu, kroz sve što obogaćuje i razbija predrasude.

Najave

Zlatni prsten Rusije - 1. dio

Nedjelja, 16.05.2021. 13:30 - 14:00

U Zlatnom prstenu su gradovi sjeveroistočno od Moskve. Riječ je o vrlo starim gradovima, koji su imali značajnu ulogu u stvaranju Ruske pravoslavne crkve, a čuvaju i sjećanje na najvažnije ...

Sve najave
Poslušajte

Nepoznata Rusija - Moskva
Nedjelja, 09.05.2021 13:30

Bolivija - Tibet Južne Amerike
Nedjelja, 02.05.2021 13:30

Zrnca iz tuniške sahare
Nedjelja, 25.04.2021 13:30

Solin kolijevka antičke i starohrvatske povijesti
Nedjelja, 18.04.2021 13:30