Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 14.04.2019 13:30

Sinj u carstvu voda, polja i kamena

Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mudaleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve vrvi od ljepote, koja ima svoje priče od kuće do kuće. Svaki Sinjanin zna sve o svojj slavnoj prošlosti, o Gospi Sinjskoj, poštuju sve im dato. Ponositi ljudi, ponositog kraja vole svaki kutak, svaki simbol svoga grada, Kamičak traži svoju priču kao i Luce u gradskoj oazi... Ovo je priča o 4 mosta, 4 ulice, 4 zvonika i 4 planine...

Nedjelja, 07.04.2019 13:30

NP „Krka“,pješačka staza Rimski put 630 m i Burnum

Područje oko rijeke Krke obuhvaća niz važnih arheoloških lokaliteta bez kojih je teško izučavati povijest ovoga kraja. Iz vremena rimske vladavine najznačajnije je nalazište rimski vojni logor Burnum sa svjetski vrijednim nalazom- otkrivenim amfiteatrom. No, sve je to dio priče iz Nacionalnog parka "Krka" i pješačka staze: Rimski put, 630 m.

Nedjelja, 31.03.2019 13:30

Republika Filipini 2. dio - Otok Palawan

Palawan je poznat po svom raznolikom terenu koji uključuje tropsku prašumu, bujna i zelena brda te beskonačne plaže. To je ujedno dom brojnim ugroženim životinjama poput male pande i paunova. No, uz sve ljepote mi smo se s liječnicom Dijanom Špoljar odlučili za Kemantian.