Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 13.10.2019 13:30

Vrbničke priče 1. dio

Vrbnik je svakako od onih gradova, koji se lagano ušulja čovjeku pod kožu. Pogled s kontinentalne strane zaustavlja dah zbog ljepote panorame i izdignutosti Vrbnika nad morem. Pogled s mora dojmio me na drugi način. Onako zbit na hridini čvrstoj ,stamen, u igri misli i pričama o buri, djelovao mi je kao da ga je taj snažni vjetar namjerno odgurno od kopna da bi ga ljudi bolje vidjeli. Danas mu se zaista s razlogom divimo jer koljevka koju ima od davnina izordila je sva bogatsva svijeta. Znamo li dovoljno ipak kako je jedan grad mali - zaista velik?

Nedjelja, 06.10.2019 13:30

Duga,duga a uska zemlja - Čile

Santiago je poznat i po veličanstvenom pogledu na snijegom prekrivene vrhove Anda koje okružuju grad. Lijep i čist grad dojmljiv je po svojim parkovima koji su svojevrsne galerije na otvorenom. Bit ćemo u dugoj, dugoj a uskoj zemlji - Čileu.

Nedjelja, 29.09.2019 13:30

Koloritna Bolivija i zašto slatko -slani okus?

Bolivija će oku putnika ipak pružiti uvijek nešto novo. Već u La Pazu, koji se smjestio na zapadu zemlje, na 3660 metara nadmorske visine, čovjek dobije želju da uštedi novac, vrati se i detaljnije istraži ne samo taj grad, već da pođe putem stare civilizacije, izmješanih kultura i pristigne na najviše plovno jezero svijeta, Titicaca. Na tom istom jezeru se nalazi i Copacabana, glavno bolivijsko ljetovalište.A zašto je Bolivija ostala bez mora... to ćemo nekom drugom zgodom. Do tada pamtit ćemo okus ribe s jezera Titicaca, razne čokoladne deserte ili slankastu čokoladu, te preporučiti panankallu – ljepljivo slatku smjesa od karamele i kukuruza. No, čovjek sa svakog putovanja nosi nešto drugo, barem ja, neprocjenjivo blago - prijateljstva i nove spoznaje.

Najave

Vrbničke priče 2. dio

Nedjelja, 20.10.2019. 13:30 - 14:00

Vrbnik je toliko bogat baštinom da može parirati mnogim gradovima u Europi. Glagoljaška koljevka, nadaleko poznat Statut znan kao Krčki, lijepi misali i brevijari. I Frankopani su ga obilježili. Nižu ...

Sve najave
Poslušajte