Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 28.02.2021 13:30

PARKOVNA TERASA GRADA - ROKOV PERIVOJ

Jedna od zagrebačkih zapisa nastao je u otkrivanju tajni Rokovog perivoja. Mir i tišina nadahnuli su mnoge umjetnike na tom prostoru za kojeg mnogi kažu da je najromantičniji brežuljak koji spaja Donji i Gornji grad.

Nedjelja, 21.02.2021 13:30

Falklandski otoci - "Priča usred ničega"

Falklandski su otoci kilometri zapanjujućeg krajolika, plaža i veličanstvenog ptičjeg svijeta. Tišina je glavno obilježje dugih šetnja. Tek zov ptica i vlastiti koraci mogu osvijestiti čovjeku da je na jednom od dva velika Falklandska otoka u južnom Atlantskom oceanu. Među deset najmanje naseljenih mjesta na svijetu idealnih za turizam su Falklandski otoci. Tamo je nastala "Priča usred ničega", koja ima okus surovosti života i engleskog čaja, Magellanovih pingvina koji imaju brojne kolonije po obalama arhipelaga.

Nedjelja, 14.02.2021 13:30

Island - otok vilenjaka, vatre i vode

Odlazimo na Island, najveći vulkanski otok na Zemlji, udaljen je oko 300 km od Grenlanda. U sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka. Island je zemlja gejzira, fjordova, leda, vikinga i vilenjaka - crnih vulkanskih okamina i zelenih površina, hladnoće ali i prema mnogim statistikama zemlja sretnih ljudi.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 07.03.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 14.03.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte