Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 26.01.2020 13:30

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 2. dio

Možda o Ludwigu II., ipak njegovi dovrci najbolje pričaju priče i o njegovom neobičnom životu. Odgajan je vrlo strogo po kraljevskom režimu. Imao je malo prijatelja. Neobična ga je smrt zatekla. No, ono što se pouzdano zna i vidi život mu je obilježio Wagner za kojeg je smatrao da je gotovo božansko biće. Divio se njegovim djelima i nije mogao shvatiti kako smrtnik može napisati tako genijalna djela. Kad se dođe do njegovog najvećeg dvorca Herrenchiemsee kojeg je sagradio na otoku Herreninsel, na jezeru Chiemsee, onda se otkriva i nadahnuće s Lujem XIV. Naime najimpozantniji dvorac Bavarske, ali i Njemačke nastao je po uzoru na čuveni francuski dvorac Versailles.

Nedjelja, 19.01.2020 13:30

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 1. dio

U svim dijelovima Bavarske postoje svjetske umjetničko-povijesne građevine. No uvijek je nešto broj jedan – mnogima će to biti ipak dvorac Neuschwanstein kao izraz fantazijskog svijeta Ludviga II. A, Ludvig II. baš poput njegovih dvoraca ostaje misterij na svoj način i kao da i danas šalje istu poruku davno napisanu "Želim ostati vječna misterija i sebi i drugima". Ali, kad njegovi dvorci počnu pričati priče...

Nedjelja, 12.01.2020 13:30

Tri priče iz Jordana

Tri male priče iz Jordana nastale su u Ammanu prijestolnici Jordana, crvenom gradu Petri i njacrvenijoj pustinji svijeta Wadi Rumu. U Ammanu s oko pet milijuna stanovnika je poprilično bučno, pa mnogi mir pronalze na Citadeli, povijesnom mjestu u samom središtu grada. Brdo u obliku slova L jedno je od sedam brda koja su izvorno činila Amman. Ovoga puta najviše smo se zadržali u jedanom od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 02.02.2020. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 09.02.2020. 13:30 - 14:00

Poslušajte