Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 22.03.2020 13:30

'Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod' Repriza

U uvali Paržine na otoku Iloviku zaronit ćemo s voditeljom Odjela za podvodnu arheologiju HRZ, Igorom Miholjekom. Na 3 metra ispod površine mora razotkrili smo bijeli pijesak i otkopali ostatke antičkog broda starog 2200 godina. Otkriveni brodolom u ovom trenutku predstavlja jedini takav primjer iz tog vremena

Nedjelja, 15.03.2020 13:30

Indija: Na putu za Rajasthan 1. dio

Indija je posebna zemlja. Odlazak u tu zemlju je odlazak u jedan potpuno novi svijet. Indijci su jedinstveni, običaji su im jedinstveni. Po povratku iz Indije dojmovi su jaki. Jedni kažu lijepa je Indija, ali - hvala nikad više. A, neki od nas će se vraćati i vraćati kako bi je spoznali i podjelili svoja iskustva. Takva je i moja suputnica, dobra poznavateljica i neumorna istraživačica nepoznatih kultura, običaja, tradicije i religija dalekog Istoka, Dubravka Manola.

Nedjelja, 08.03.2020 13:30

Bjelorusija

Za Bjelorusiju kažu da je zatvorena, no mnogi će pak reći da je to skromna država istočne Europe, nedovoljno poznata pa zato i privlači sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Glavni grad Minsk, danas je velegrad s oko dva milijuna stanovnika osnovan je 1067. godine, a mnogi ga nazivaju i gradom parkova i fontana, ali i jednim od najčišćih mjesta u Europi. Prepoznatljivi simbol grada je crkva sv. Simone i Helene, popularna Crvenu crkva. Mnogi će odmor pronaći u parku Loshitskiy unutar kojega su ostaci mlina koji skrivaju jednu legendu.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 05.04.2020. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 12.04.2020. 13:30 - 14:00