Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske

Područje Grada Delnica čini "Delnički trolist" - Delnice, crnoluško-risnjački kraj i Kupska dolina. Delnice su središnje i najveće naselje Gorskog kotara. Smještene na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha, Delnice su najviši grad u Hrvatskoj. Bogatstvo i ljepota Grada u kojem živi 5 isuća stanovnika, najviše se očituju u netaknutoj prirodi koja se nalazi i u samom središtu grada.

Nedjelja, 09.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave

Tko zna koliko godina, mjeseci i dana bi nam trebalo da obiđemo Gorski kotar? Tu žive Gorani, čuvari šuma, bistrih jezera, izvora, nezaboravnih pogleda prema brdima i planinama. Sve ih je manje. Odlaze-iseljavaju. Gledam presliku dokumenta carice Marije Terezije iz 1778., koja je to područje nazvala Processus montanus. Godinu dana poslije na sjednici Severinske županije u Mrkoplju, odlučeno je da će se taj novouspostavljeni kotar na hrvatskom jeziku zvati Gorski kotar. Tada je živjelo 40 tisuća, a danas oko 20 tisuća stanovnika.

Nedjelja, 02.06.2019 13:30

Finska - zemlja tisuću jezera

Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima više od 187 tisuća jezera te nešto manje od 180 tisuća otoka. Najveće prirodno bogatstvo su šume. U gušće naseljenom primorju razvio se Helsinki, glavni grad

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 23.06.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 30.06.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte