Hrvatski radio

Radio Sljeme

Slovenija - Grad Rajhenburg 10.01.2021.

10.01.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Nadomak Krškog, iznad ušća potoka Brestanice stoji na jednoj strmini brežuljka, nalazi se dvorac uzbudljive prošlosti – Rajhenburg. Sagrađen je na šezdeset metara iznad rijeke Save. Dvorac Rajhenburg danas je spomenik je kulture od slovenskog nacionalnog značaja i spada u najvažnije spomenike srednjovjekovne arhitekture dvorca u Sloveniji.

Nadomak Krškog, iznad ušća potoka Brestanice stoji na jednoj strmini  brežuljka,  nalazi se dvorac uzbudljive prošlosti – Rajhenburg. Sagrađen je na šezdeset metara iznad rijeke Save. Impozantno zdanje iz 9. st. obnovljeno je u 12. stoljeću i povezano je uz vrlo moćnog i povijesti poznatog salzburškog nadbiskupa Konrada. Kako to već biva, stoljećima je Rajhenburg mijenjao vlasnike. Godine 1881., dvorac postaje samostan trapista, marljivih duhovnika i redovnika. Proizvodili su i prvu čokoladu na slovenskom tlu koja je oduševila cara Franju Josipa, na čijem je austrougarskom dvoru bila omiljena delicija. Osim čokolade, koju prema izvornom receptu možete probati, trapisti su izgradili i prvu hidroelektranu u Krškom, a bavili su se i vinogradarstvom. U Rajhenburgu su bili sve do njemačke okupacije 1941. godine trapisti su ondje radili i živjeli. Dvorac je postao deportacijski logor za Slovence, a u bivšoj Jugoslaviji je u njemu bio zatvor. Između 2010. i 2012. godine temeljito je obnovljen Za posjetitelje je otvoren dio podruma i tri kata dvorca, odražavaju stalne izložbe pa tako posjetitelji mogu doznati kako je tekla obnova dvorca, na koji su način živjeli trapisti, kao i baciti pogled na impozantni dvorski namještaj iz zbirke Narodnog muzeja Slovenije ili medalje najpoznatijeg sportaša Brestanice – Primoža Kozmusa. U obnovi su nađene, te kasnije i restaurirane freske. Nema ih mnogo, a mene potiču kao i obično na metafizičko promišljanje o povezanost prirode bitka i svijeta. Sveobuhvatna obnova zgrade dvorca, se odvijala između 2010. i 2012. godine, a financirana je u sklopu EU programa za jačanje potencijala regionalnog razvoja za razdoblje 2007.-2013., Razvojni prioriteti Povezivanje prirodnih i kulturnih potencijala. Dvorac Rajhenburg spomenik je kulture od slovenskog nacionalnog značaja i spada u najvažnije spomenike srednjovjekovne arhitekture dvorca u Sloveniji. Sve ostalo saznat ćete u priči s dr. Helenom Rožman, muzejskom savjetnicom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici