Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Posljednje emisije

Srijeda, 05.05.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Collegium Novum Zurich i švicarski improvizatori

U Izlogu sadašnjice predstavljamo vrlo zanimljive projekte uspješno realizirane u trenutnim za kulturu vrlo ograničavajućim okolnostima - donosimo koncert ansambla Collegium Novum Zurich, a potom snimku nastupa švicarskih improvizatora okupljenih u trio koji čine: Hans Koch, Jonas Kocher, i Gaudenz Badrutt. Na koncertu održanom 28. studenog prošle godine ansambl Collegium Novum Zurich uz vokal Anne Clare Hauf i pod vodstvom Emillia Pomarica ostvario je švicarsku praizvedbu djela Pierluigija Billonea "Face". Zanimljiva instrumentacija ovog djela okupila je inspirativne glazbenike koje možemo smatrati trenutno najaktivnijima na izvođačkoj sceni, a jedan od njih je i gitarist Samuel Toro Pérez koji je nedavno svirao u Zagrebu (u nastupu Blackpage okrestra u sklopu MBZ-a). Još jedan glazbenik koji je već nastupio u Zagrebu i čiju smo glazbu predstavili u Izlogu sadašnjijce, a ovaj put ga slušamo kao interpreta je skladatelj i harmonikaš Jonas Kocher, dio iprovizacijskog trija koji predstavlja program pod naslovom: "Akustička igra između konstrukcije i dekonstrukcije".

Srijeda, 28.04.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Europski orkestar za suvremenu glazbu ECCO i Ansambl Proton iz Berna

Izlog sadašnjice donosi snimku koncerta Europskog orkestra za suvremenu glazbu sa posebnog koncerta Europskog saveza skladatelja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Luksemburga, kao dio programa "Creative Europe" Europske unije. Na programu koncerta koji je ostvario luksemburški ansambl United Instruments of Lucilin pod ravnanjem Thomasa Goffa, 6. listopada prošle godine, interpretirana su odabrana djela na posebnom natjecanju kojima su se predstavili Jouni Hirvelä, Ziv Cojocaru, Krzysztof Ratajski, Jan Martin Smørdal, Henrik Strindberg te domaći luksemburški skladatelj Roland Wiltgen. U drugome dijelu donosimo tri praizvedbe švicarskih skladatelja u tumačenju ansambla Proton iz Berna pod ravnanjem maestra Pierre-Andrea Valadea na koncertu održanom u prostoru Dampfzentrale u Bernu (koji se za koncerte upravo sa rezidencijalnim ansamblom Proton otvara opet u utorak 27. travnja). Na programu koncerta održanog 15. rujna prošle godine bila su nova djela Thomasa Kesslera, Michaela Pelzela i Stefana Wirtha.

Srijeda, 21.04.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu 2020 (2)

Izlog sadašnjice u nizu dviju emisija predstavlja prošlogodišnje izdanje najstarijeg festivala suvremene glazbe - Glazbeni dani u Donaueschinegnu koji će ove godine u listopadu proslaviti svoj 100. rođendan. Druga emisija donosi koncert otvorenja na kojem je Simfonijski orkestar Jugozapadnonjemačkog radija pod ravanjem Titusa Engela donio program autora srednje i mlađe generacije. To su Klaus Lang, Cathy Milliken, Lula Romero, Oliver Schneller i Mica Levi - a autori su posebno za taj koncert skladali orkestralne minijature za smanjeni sastav orkestra kakav su zahtijevale epidemiološke mjere. U drugome dijelu emisije donosimo koncert pjevačice Elaine Mitchener koja je nastupila uz sastav MAM - Manufaktur für aktuelle Musik. Autori glazbe ovog koncerta su Jason Yarde, Matana Roberts, George Lewis, Laura Hiendl i Tansy Davies a raspored uključuje i improvizacijske odsjeke.

Srijeda, 14.04.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu 2020 (1)

Izlog sadašnjice predstavlja prošlogodišnje izdanje najstarijeg festivala suvremene glazbe - Glazbenih dani u Donaueschingenu koji će ove godine proslaviti svoj 100. rođendan. Prva u nizu dviju emisija predstavlja doista zanimljivo zvukovlje u nastupu članova ansambla Musikfabrik, njemačkog sastava osnovanoga 1990. godine koji danas slovi kao jedan od najistaknutijih interpreta suvremene glazbe u Europi. Gostovali su i u Zagrebu, na Muzičkom biennalu Zagreb, a ovaj put slušamo ih u praizvedbama novih djela pod ravnanjem Mariana Chiaccharinija. Skladba Implicit knowledge Carole Bauckholt otvara program koncerta koji donosi čak tri praizvedbe. Tu je i skladba No People irskog autora Geralda Barryja, za koju je kao polazište uzeo dugu poemu nadrealista Raymonda Roussela pod naslovom New Impressions of Africa za koju je bio naručio 59 crteža kako bi ilustrirali tekst, a ostatak te zanimljive priče poslušajte u emisiji. Posljednja praizvedba je ništa manje zanimljiv Koncert je za fagot, ansambl i dvoje muzikologa Petera Ablingera. U drugome dijelu emisije predstavljamo snimku zvučnog elementa djela 4-kanalne kompozicije s video instalacijom Jana Jelineka iz 2020. godine. Ova filmska instalacija pod naslovom Hyperion pogled je na podne kamene kompozicije grčkog arhitekta Demetriosa Pikionisa. Za kraj, kao svojevrsnu protutežu, slušamo Prvu komornu glazbu Paula Hindemitha, u izvedbi članova Simfonijskog orkestra Sjeverozapadnog njemačkog radija iz Stuttgarta pod ravnanjem Titusa Engela.