Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Posljednje emisije

Srijeda, 25.11.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Arvo Pärt i Giya Kancheli

Izlog sadašnjice donosi snimku svečane izvedbe "Pasije" Arva Pärta izvedene u povodu skladateljeva 85. rođendana a u tumačenju Helsinškog komornog zbora, vokalnih i instrumentalnih solista pod ravnanjem dirigenta Nilsa Schweckendieka. Djelo iz 1982. godine smatra se kulminacijom Pärtova glazbenog stila "tintinnabuli". Izvedba je ostvarena u kolovozu u jedinstvenoj Temppeliaukio crkvi sagrađenoj u stijeni. Drugi dio emisije posvećen je još jednome skladatelju rođenome prije 85 godina, koji je prošle godine nažalost preminuo - glasoviti gruzijski umjetnik Giya Kancheli i njegov originalni rukopis u stilskoj skladnosti koja se prostire u gotovo svim žanrovskim smjernicama prošloga stoljeća. Latvijski nacionalni simfonijski orkestar i dirigent Andris Poga predstavili su i dio njegova filmskog opusa i glazbu za kazalište u sklopu svojeg ovogodišnjeg ljetnog festivala u Ventspilsu.

Srijeda, 18.11.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Dani Arva Pärta, uz 85. rođendan

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo recentne snimke s izdanja festivala "Dani Arva Pärta" održanog u rujnu ove godine. Koncert otvorenja Dana Arva Pärta posvećenih 85. rođendanu velikog skladatelja ugostio je Estonski nacionalni simfonijski orkestar koji je pod ravnanjem Tõnua Kaljustea praizveo novu verziju Pärtove skladbe iz 1976. godine, Wenn Bach Bienen gezüchtet hätte. Program je otvoren skladbom Silhouete, posvećenom dirigentu Paavi Järviju, koja je ujedno i glazbena posveta Parizu te arhitektu Gustaveu Eiffelu. Uz sudjelovanje Estonskog filharmonijskog komornog zbora i Collegiuma Musicale, koncert je zaključen Pärtovom skladbom koju se često naziva i njegovim nesumnjivim remek-djelom, peterostavačnim In Principio. U drugome dijelu emisije donosimo Kaljusteove interpretacije Pärtovih zborskih skladbi: Statuit ei Dominus, Cecilia, vergine romana, Beatus Petronius, L’abbé Agathon, Adamova tužaljka te Ukuaruov valcer sa koncerta održanog upravo na skladateljev 85. rođendan 11. 09.

Srijeda, 11.11.2020 20:00

Izlog sadašnjice: BBC Proms (2) - Anoushka Shankar

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo još jedan koncert sa recentnog izdanja festivala BBC Proms koji je u slavu stogodišnjice rodjenja legendarnoga glazbenika Ravija Shankara predstavio koncert njegove kćeri, glazbenice i skladateljice Anoushke Shankar. U suradnji s brojnim autorima i glazbenicima, Shankar je ostvarila cjelovečernji koncertni program koji povezuje najrazličitije instrumentalne, etničke, tehnološke i poetičke smjernice u glazbi. Uz gostovanje autora i glazbenika s kojima je surađivala ona, ali i njezin slavni otac, svirajući sitar, ovom prilikom predstavlja indijske rage u novome svjetlu. U programu sudjeluju: Gold Panda, skladatelj i glazbenik na elektronici, zatim udaraljkaš i autor Manu Delago, kontrabasist Tom Farmer, nastupajući uz pratnju Britten Sinfonie pod ravnanjem Julesa Buckleyja, dirigenta i čovjeka koji je zapisao i aranžirao velik opus glazbe Ravija Shankara, nakon što je Shankaru u posezanju za zapanjačkom publikom pomogao i slavni George Harrison.

Srijeda, 28.10.2020 20:00

Izlog sadašnjice: BBC Proms 2020 (1)

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo zanimljiv koncert s ovogodišnjeg izdanja festivala BBC Proms održan 1. rujna u nastupu članova London Sinfoniette pod vodstvom Geoffreya Patersona - program započinje i završava u New Yorku gdje troje skladatelja živi: Philip Glass, Julia Wolfe i Steve Reich. Irska pijanistica Cliodna Shanahan predstavila se u izvedbi skladbe "East Broadway" Julije Wolfe, a u program je uvrštena "In situ" Edmunda Finnisa, te izazovna solistička skladba za fagot Anne Meredith, i skladbe Conlona Nancarrowa. Program posvećen "gradu koji nikada ne spava" otvara skladba "Facades" Philipa Glassa. U dodatku donosimo zanimljiv muzički teatar autroskog dvojca irske adrese koji čine Sean Clancy i Andy Ingamells pod naslovm "This is About", a djelo je posvećeno domaćem sportu Iraca - hurlingu. Pripremila autorica Karolina Rugle, odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

Najave

Izlog sadašnjice: Bang on a Can All Stars i BBC koncertni orkestar u priči o glazbi minimalizma

Srijeda, 02.12.2020. 20:00 - 22:00

Izlog sadašnjice donosi koncert iz veljače ove godine uz priču o glazbi minimalizma koja se pojavila šezdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, usporedno s pojavom "minimal art" a ...

Sve najave