Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Posljednje emisije

Srijeda, 16.09.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Sjećanja, šum i algoritmovi

Sjećanja, šum i algoritmovi tema su Izloga sadašnjice u kojemu donosimo izvedbe vrhunskih komornih ansambala. Putovanje u zečju rupu u novi glazbeni svijet, šum koji transformira glazbeni prostor i vrijeme te potisak naprijed koji pretvara ansambl u niz zvukovnih skulptura u glazbi Rebecce Saunders te britanskim praizvedbama djela Mayke Nas i Ashley Fure dio su izazova koje pred slušatelje stavljaju recentna djela nekih od ponajboljih suvremenih autorica i autora. Skladba Mayke Nas "Down the Rabbit Hole" nadahnuta je poznatom pričom Carolla Lewisa "Alisa u zemlji čudesa". Svjetska praizvedba skladbe Lukea Stylea "Memories of a Foreign Land Called Home" zvukovno utjelovljuje australski krajolik, dok Saunders u skladbi "Murmurs" propituje granice percepcije, dok Fure u skladbi "Feed Forward" pak donosi pravu zvučnu dramu. U dodatku donosimo skladbe Srđana Dedića i Sanje Drakulić.

Srijeda, 02.09.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Novosti iz Austrije

Izlog sadašnjice u prvom rujanskom terminu donosi reprodukciju koncerta s ljetnog festivala Styriarte održanog u Grazu. Koncert bečkog kvarteta klarineta "Vienna Clarinet Connection" u terminu nedjeljne matineje pod naslovom "Divertimenti" objedinio je glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Georgea Gershwina, te dvije praizvedbe pisane upravo za ovu priliku: "Amadeus after quarantine" naslov je koji je ostvarila Margareta Ferek-Petrić, a jedan od članova ansambla Helmut Hoedl napisao je "Četiri dara noći". U emisiji nam skladateljica Margareta Ferek-Petrić komentira ovu recentu skladbu, ali i najavljuje praizvedbu svoje prve opere koja će 14. rujna biti ostvarena u Beču. Drugi dio emisije posvećujemo austrijskom skladatelju Thomasu Wallyu i njegovom recentnom albumu "Jusqu' a l'aurore" u izvedbama Mondrian ansambla.

Srijeda, 26.08.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu (4)

Glazbeni dani u Donaueschingenu predstavljaju najistaknutija imena u propulzinome valu novoglazbenih kreativaca današnje scene. Na rasporedu emisije je snimka koncerta vrhunskog francuskog ansambla za suvremenu glazbu, francuskog ansambla Intercontemporain, čiji program uključuje praizvedbu novog djela Nine Šenk, snimku skladbe Rumorarium Pierre-Yves Macéa, čiju smo praizvedbu ranije čuli u Izlogu sadašnjice, a tu su još i prvi stavak iz Koncerta za klarinet Beata Furrera u izvedbi Martina Adámeka te snimku praizvedbe skladbe Allein Johannesa Borisa Borowskog. U drugome dijelu emisije donosimo koncert koji su zajedničkim snagama ostvarili članovi Eksperimentalnog studija Jugozapadnog njemačkog radija te članovi ansambla Rezonanz, a za program su odabrali djela čiji su autori/ce: Nicole Lizée, Gordon Kampe i Mark Andre. Pripremila autorica Karolina Rugle, odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Srijeda, 19.08.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu (3)

CurAltor je naziv programa u sklopu kojega je festival Glazbeni dani u Donaueschingenu ostavio prostora nešto mlađim ili manje poznatim autoricama i autorima da se predstave na ovom značajnom podiju novoglazbenoga zvuka. Među 87 radova skladateljica i skladatelja iz 25 zemalja odabrane su skladbe koje slušamo u današnjoj emisiji. Donosimo praizvedbe skladbi Andresa Guadarrame, Patricije Martínez i Dong-Myung Kima. U drugom dijelu Izloga sadašnjice donosimo snimku koncerta zatvaranja festivala koji su održali članovi Simfonijskog orkestra Jugozapadnog njemačkog radija iz Stuttgarta pod ravnanjem Tita Ceccherinija. Na programu su djela Eve Reiter, Lidije Zielinske te Saeda Haddada.

Najave

Izlog sadašnjice: Iluzije, unifikacija i tamnocrveno more

Srijeda, 30.09.2020. 20:00 - 22:00

Izlog sadašnjice približava neke od zanimljivih i jedinstvenih kompozicijsko-tehničkih postupaka i poetika današnjih autorica i autora, predvodnika novoglazbenog zvuka u koncertnoj izvedbi ansambala BBC-a. Intrigantna pomisao da naš mozak na ...

Sve najave