Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Posljednje emisije

Srijeda, 07.07.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove glazbe u Moldaviji 2020 (1)

U Izlogu sadašnjice predstavljamo prošlogodišnje izdanje festivala "Dani nove glazbe", održanog od 11-18. listopada u Kišinjevu. Osnivač i umjetnički ravnatelj festivala, moldavski skladatelj Genadij Ciobanu označio je moto festivala kao "udaljenost i jedinstvo - numerički simboli", vezano uz pandemijsku situaciju 2020. godine. Tri ćemo koncerta predstaviti u nizu našeg ciklusa, a najprije će to biti recital talijanske pijanistice koja živi i radi u Kanadi. Erica Crino u program je uvrstila skladbe koje su napisali Genadij Ciobanu, Ivana Stefanović, Mate Hollos, Michael Pepa, te hrvatski skladatelj Berislav Šipuš. Drugi dio emisije donosi gudačke kvartete Wilhelma Bergera, Genadija Ciobanua i Borisa Dubosarskog u tumačenju studenata tamošnje Akademije za glazbu i kazalište.

Srijeda, 30.06.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Baltički dani glazbe 2021 (4)

U središtu posljednje emisije iz niza posvećenoga Baltičkim danima glazbe estonska je glazba u recentnim ostvarenjima mlade generacije glazbenika i skladatelja združenih u koncertni projekt pod naslovom Aforizam. Arash Yazdani ravna Ansamblom za novu glazbu iz Talinna na čijem su repertoaru skladbe koje su napisali sam Yazdani, zatim Santa Bušs, Elo Masing, Justina Repečkaitė i Ülo Krigul.

Srijeda, 23.06.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Baltički dani glazbe 2021. (3)

Središnji dio ovogodišnjih Baltičkih dana glazbe kojima posvećujemo niz emisija u ciklusu Izlog sadašnjice održan je u Estonskoj koncertnoj dvorani, gdje je zabilježen i prvi koncert koji donosimo u ovoj emisiji. Estonski nacionalni simfonijski orkestar i Estonski filharmonijski komorni zbor uz soliste nastupili su pod ravnanjem mladog dirigenta Mihaila Gertsa u izvedbi komornog opusa Mariliis Valkonen; ulogu uvertire ima skladba Kristjana Kõrvera. U glazbi Malle Maltis orkestru se pridružuje elektronika, a u raspored su uvrštene i skladbe za komorni zbor i simfonijski orkestar Evelin Seppar i Alisson Kruusmaa te suvremena glazba iz Latvije i Litve čiji su autori mladi skladatelji Krists Auznieks i Jievaras Jasinskis. U drugome dijelu emisije donosimo snimku koncerta Trija HEKT. Na estonskom jeziku ova riječ označava trenutak, a sastav je nadahnut te osvećen poznatom Het Triju te dijele i instrumentalni sastav (flauta, klarinet i klavir), a ovom prilikom njihov program čine skladba za flautu i elektroniku Justine Repečkaitė, djelo za trio Tatjane Kozlove-Johannes te skladba za basovski klarinet Sante Bušs.

Srijeda, 16.06.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Baltički dani glazbe 2021 (2)

U Izlogu sadašnjice nastavljamo niz posvećen Baltičkim danima glazbe, festivalu koji se prvi put održao u ovome obliku te predstavio suvremenoglazbenu scenu baltičkih zemalja. Druga u nizu emisija donosi koncerte ansambala Synaesthesis i YXUS. Synaesthesis predstavlja program koji se fokusira na mlađu generaciju baltičkih skladatelja, a to su: Elis Hallik, Diana Čemeryte, Žibuoklė Martinaitytė i Evija Skuke. Njihov program uključuje i dva skladatelja iz nešto udaljenijih zemalja, ali koji "dodiruju i baltičku misao i maštu." Riječ je o Beatu Furreru i Regisu Campu. Programom Baltic Sense ovaj mladi ansambl započinje kulturni dijalog ne bi li pronašli zajedničko tlo za različite glazbene izvedbe, produkciju i prikazivačke projekte. Program podnaslovljen Spiral Leap u drugome dijelu emisije slušamo u izvedbi ansambla YXUS. Na programu su djela Mirjam Tally, Marije Kõrvits te Eugenea Birmana.

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 28.07.2021. 20:00 - 22:00

Srijeda, 04.08.2021. 20:00 - 22:00