Hrvatski radio

Treći program

Darko Fritz: digitalna tehnologija u hrvatskoj umjetnosti

10.02.2023.

11:17

Autor: Rajka Rusan

svjetlosna instalacija DIN. PR 18, postavljena na pročelje zgrade robne kuće Nama u sklopu manifestacije tendencije 4, 1969.

svjetlosna instalacija DIN. PR 18, postavljena na pročelje zgrade robne kuće Nama u sklopu manifestacije tendencije 4, 1969.

Foto: hrt / hrt

U današnjoj emisiji gostuje Darko Fritz, kustos upravo otvorene izložbe  "Digitalna umjetnost u Hrvatskoj 1968-1984".

Izložba je rezultat višegodišnjeg rada čiji je cilj bio mapiranje primjene digitalnih tehnologija u umjetnosti u Hrvatskoj. Fokus je na ranoj fazi razvoja ovih tehnologija, tada još teško dostupnih u bivšoj SFRJ, i s njima povezanih umjetničkih radova. Slaba dostupnost tehnologije nije spriječila niz umjetnika koji su uočili mogućnosti  ekspresije pomoću digitalnog medija da počnu istraživati i eksperimentirati.Sama digitalna kultura, ali i svijet suvremene umjetnosti nisu bili spremni brzo prihvatiti digitalnu umjetnost kao legitimni dio scene bilo u tehničkom bilo u umjetničkom smislu.


Darko Fritz u razgovoru s autorom i voditeljem emisije Ivanom Fischerom objašnjava kontekst prvih umjetničkih eksperimenata u tom području te ističe, nužno obzirom na format emisije, samo neke od pionira ovog područja poput Nikole Tanhofera, Vladimira Bonačića ili grupe bcd – CyberneticArt team

U emisiji se tematizira sporo inkorporiranje digitalnih umjetničkih radova u izložbene i galerijske prostore, kao i teže uvrštavanje među akademske teme od interesa. Saznajemo o specifičnostima ovoga područja, o tehničkim odnosno estetskim mogućnostima koje su se umjetnicima otvorile u digitalnom dobu  kao i  o pokušajima da se utvrdi dobro/loše u tim mogućnostima.


Sama izložba u Tehničkom muzeju ima prateće sadržaje u obliku knjige na hrvatskom i engleskom jeziku, te mrežne stranice zahvaljujući kojima je moguće doći do detaljnijih pregleda ovog područja hrvatske umjetničke povijesti.Emisija je na rasporedu u utorak 14.2. 2023. u 13 00 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, a nakon emitiranja će biti dostupna putem Slušaonice Hrvatskoga radija.


Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici