Hrvatski radio

Treći program

Metaverzum

14.12.2022.

18:12

Autor: Rajka Rusan

Mia Biberović

Mia Biberović

Foto: mb / mb

Zamislimo jedan sasvim drugačiji svijet od ovoga u kojem živimo. Svijet u kojem u trenutku možemo otputovati gdjegod želimo, sresti bilo kojeg od svojih prijatelja, isprobati ili doživjeti bilo što novo. U tom svijetu nismo ni slabi, ni bolesni, ni stari, ni ružni - izgledamo točno onako kako želimo, kako se sami doživljavamo. U tom svijetu možemo se družiti, učiti, putovati, raditi, kupovati, i u njega se možemo zaputiti u sekundi - samo je potrebno na glavu staviti kacigu virtualne stvarnosti.


Upravo takav svijet želi ostvariti Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka. On je, putem svoje tvrtke Meta - nazvane tako upravo po svijetu koji je Zuckerbergova vizija - spreman uložiti  financijske, tehnološke i kreativne resurse kako bi ostvario virtualni svijet posve različit od onih koje poznajemo.  Riječ je o Metaverzumu


Što je Metaverzum, hoće li zaživjeti, koji su razlozi njegovog postojanja? O tome govori Mia Biberović, glavna urednica portala Netokracija. Poslušajte ju u emisiji Prozor u digitalno  koja je na rasporedu 13.12. u 13 00.


Emisija je dostupna i poslije emitiranja, u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Autor i voditelj Ivan Fischer


Urednica Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici