Hrvatski radio

Treći program

Profesor Baltazar i starodalmatinske legende

20.02.2023.

13:50

Autor: Rajka Rusan

Rea (Tiny Meow Studio) i Aleksandar (Gamechuck)

Rea (Tiny Meow Studio) i Aleksandar (Gamechuck)

Foto: rrusan / rrusan

Hrvatski audio-vizualni centar ovog je mjeseca po drugi put dodijelio financijske potpore hrvatskim developerima video igara. Gosti emisije Prozor u digitalno koja je na rasporedu 21.veljače u 13 00 su Aleksandar Gavrilović i Rea Budin. Našli su se među dizajnerima, scenaristima,producentima i programerima čiji su projekti ocijenjeni kao najzanimljiviji. Naime, osim zabave oni su htjeli ponuditi i vrijedni sadržaj, dakako na svoj, originalni način.

Ukupno je podijeljeno deset potpora za projekte u razvoju, te tri potpore ukupne vrijednosti preko 80 tisuća eura za projekte koji su već u stadiju proizvodnje. Dvije igre u proizvodnji koje su dobile i dvije najveće potpore posebno su zanimljive jer se radi o atipičnim igrama prepoznatljivo domaće tematike  kakve sigurno ne bi bile izrađene nigdje drugdje na svijetu.


Aleksandar Gavrilović iz Gamechucka već neko vrijeme producira i osmišljava video igru baziranu na liku profesora Baltazara. Odgovarajući na pitanje o tome kakva će to biti igra, kaže: "Bit će to retro futurizam, dakle svijet nekih beskonačnih tehnoloških mogućnosti osmišljen 60-ih i nećemo ga previše mijenjati. Ideja nam je da igrač kad igra tu igru ima isti osjećaj i atmosferu kao kada gleda neku epizodu Baltazara".


Rea Budić vodi Tiny Meow Studio. Kako pripovijeda, "to je razvojni tim iz Novske koji trenutno broji samo jednog člana, a to sam ja". Sa svojim kolegom Renatom Lovrekovićem, osnivačem Raven Insightsa, prošle godine je započela razvoj igre Bura: The Way The Wind Blows. Rea se bavi grafičkim dizajnom, dok je Renato zadužen za razvoj igre. Sama igra temelji se na staro-dalmatinskim legendama i inspiraciju povlači iz dalmatinske prirode i kulture


Bez HAVCove potpore ova igra ne bi mogla biti završena, a zahvaljujući tome igrači će se upoznati s povijesnim legendama za koje možda prije nisu čuli niti o njima dosad išta znali.


S Aleksandrom i Reom razgovara autor i voditelj Ivan Fischer.

Urednica Rajka Rusan


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici