Hrvatski radio

Treći program

Razgovori s umjetnom inteligencijom

18.01.2023.

11:08

Autor: Rajka Rusan

Što donosi umjetna inteligencija?

Što donosi umjetna inteligencija?

Foto: - / -

Prozor u digitalno ovoga tjedna donosi razgovor s Damirom Sabolom o generativnim jezičnim modelima.


O najnovijem hitu na području umjetne inteligencije s osnivačem i direktorom Photomatha, aplikacije koja koristi generativne jezične modele za rješavanje matematičkih problema, razgovara autor emisije Ivan Fischer 


Bit će riječi o budućnosti ove tehnologije te utjecaju koji bi mogle imati na različite industrije.


Generativni jezični modeli se sve češće koriste u automatiziranom pisanju tekstova, prevođenju sa stranih jezika, generiranju govora i generiranju kodova. Također se koriste u različitim aplikacijama kao što su chatbotovi, virtualni asistenti i generiranje odgovora na upite. 


Emisija je na rasporedu 17.1.2023. u 13 00 a nakon emitiranja bit će dostupna u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica emisije: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici