Hrvatski radio

Treći program

Žene na IT sceni

27.02.2023.

13:47

Autor: Rajka Rusan

Hajdi Ćenan

Hajdi Ćenan

Foto: rrusan / rrusan

O umjetnoj inteligenciji se danas puno piše i govori, stvara se dojam da smo na pragu jedne nove ere interneta i tehnologije. Je li to uistinu tako - u današnjem Prozoru u digitalno objašnjava Hajdi Ćenan.


Jedna od najutjecajnijih žena u IT poduzetništvu u Hrvatskoj danas, Hajdi Ćenan nije samo suosnivačica i direktorica tvrtke airt nego konkretno potiče žene da se upuste ostvarenje svojih tehnoloških i poslovnih ideja. Jedna je od čelnica udruge CRO Startup, suosnivačica udruge PWN koja okuplja žene u businessu, a donedavno je bila i potpredsjednica udruge CroAI.


Sama je promijenila nekoliko "industrija" i usporedo s time stjecala nekoliko diploma i profesionalnih usavršavanja


Trenutno ju zaokupljaju sustavi strojnog učenja kakve danas češće nazivamo umjetnim inteligencijama. U emisiji se objašnjava da ovi sustavi nisu nastali jučer. S nama su već duže vrijeme, dovoljno dugo da ne spadaju samo u domenu najvećih tehnoloških tvrtki, već je tehnologija postala dovoljno pristupačna da i manji timovi s dobrim idejama mogu stvoriti proizvode i rješenja koji pojedincima i tvrtkama rješavaju probleme koje nisu ni znali da imaju.


Emisija Prozor u digitalno na rasporedu je 28.2. 2022. u 13 00 sati, a snimka se kasnije može poslušati i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Autor i voditelj Ivan Fischer

Urednica Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici