Radioigra za djecu i mlade

Radioigra za djecu i mlade Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli kalun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mšketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - RADIOAKTIVNE SLUŠAONICE

Radioigra za djecu i mlade  HRA-a  organizira javna slušanja radiodramskih emisija.  

Radioaktivna slušaonica osmišljena je kao aktivno javno slušanje uz razgovor, video i audio materijale sa snimanja radiodramske emisije te improvizaciju i snimanje jedne  radiodramske scene na licu mjesta.  Voditelji radionice su  urednica emisije i tonmajstor.  

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju diljem Hrvatske a često smo sudionici Festivalua Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivala bajki u Ogulinu te  Sajma knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Nedjelja, 19.11.2017 16:05

Stjepan Tomaš „Moj tata spava s anđelima“

Dvadeset i tri godine nakon Domovinskog rata djeca čiji su roditelji tada bili njihovi vršnjaci sve manje razumiju razmjere rata i njegove posljedice . O ratu se govori kroz politiku, a osobne sudbine sve su manje predmet promišljanja. „Mali ratni dnevnik“ Stjepana Tomaša napisan je kao iznimna intimna ispovijest dvanaestogodišnje djevojčice Cvijete u najtežim trenucima njezina dotadašnjeg života.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 12.11.2017 16:05

Branko Hribar „Lovac na sanje“

Grupa djece-prognanika smještena je u samostanu. Jedan od dječaka izdvaja se izrazitom povučenošću. Mali Adam bježi u snove kako bi zaboravio tragediju koja mu se dogodila u stvarnosti.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 05.11.2017 16:05

Željka Horvat Vukelja „Leteći glasovir ili kako se naklaviriti na klavir“

U današnjoj emisiji Radio igre za djecu slušat ćete dokumentarnu radio igru nastalu prema priči „Leteći glasovir“ Željke Horvat Vukelje. Emisija je spoj dokumentarnog i igranog materijala.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 29.10.2017 16:05

Lada Martinac Kralj: Na leđima slona

Rođendanska proslava koju priređuju djed i otac uvijek je poseban događaj dječaku čiji je najveći san ponovno vidjeti majku. Igra u kojoj je sve moguće baš na taj dan pokušaj je da se ispuni praznina . Ljubav pri tome pkazuje svoje zadivljujuće bezgranične prostore. Ova topla radioigra za djecu koja na neizravan način govori o velikom problemu samohranog roditeljstva nagrađena je drugom nagradom na Natječaju za dramski tekst za djecu "Mali Marulić" . Redatelj: Mislav Brečić , skladatelj: Stanislav Kovač, tonmajstor: Tomislav Šamec, glume: Živko Anočić, Sven Medvešek, Pero Juričić i Ivana Boban. tr. 40:07

Najave

Slobodan Govorčin „Bajkva za dječakva o patkva-kvama“

Nedjelja, 26.11.2017. 16:05 - 16:45

Kako se rađaju djeca ? Donose li ih rode ili ih rađaju patke? Možda patak? Može li jednome dječaku mama biti patak?Duhovita radioigra za djecu novosadskog dramatičara i radijskog profesionalca ...

Anđelka Martić „Ajana“
Nedjelja, 03.12.2017. 16:05 - 16:45

Charles Dickens „Božićna pjesma ili priča o duhovima za Božić“
Nedjelja, 10.12.2017. 16:05 - 16:45

Sve najave