Radioigra za djecu i mlade

Radioigra za djecu i mlade Radioigra za djecu i mlade

Dramska emisija namijenjena djeci od pet do petnaest godina koja radiofonskim sredstvima, a u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli kalun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mšketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - RADIOAKTIVNE SLUŠAONICE

Radioigra za djecu i mlade  HRA-a  organizira javna slušanja radiodramskih emisija.  

Radioaktivna slušaonica osmišljena je kao aktivno javno slušanje uz razgovor, video i audio materijale sa snimanja radiodramske emisije te improvizaciju i snimanje jedne  radiodramske scene na licu mjesta.  Voditelji radionice su  urednica emisije i tonmajstor.  

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju diljem Hrvatske a često smo sudionici Festivalua Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivala bajki u Ogulinu te  Sajma knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

Posljednje emisije

Prvi program — Nedjelja, 17.09.2017 16:05

Jasminka Tihi Stepanić „Moja neprijateljica Ana“

Suvremena slika lijepe djevojke nesumnjivo je dovela do pojave bulimije i anoreksije kao ozbiljnih i nerijetko smrtonosnih bolesti koje pogađaju mlade djevojke u najosjetljivijom srednjoškolskoj dobi.

Prvi program — Nedjelja, 10.09.2017 16:05

Olja Savičević Ivančević "Moj prijatelj Mačkodlak"

Mačkodlak je opak , strašan i jezovit stvor koji plaši susjedstvo sve dok u njega ne dođe jedna tužna djevojčica. Ona će otkriti da tuđi strah plaši strašnog Mačkodlaka, a njegova usamljenost je još tužnija od njezine.

Prvi program — Nedjelja, 03.09.2017 16:05

Antica Juras Ljubić „Zgode i nezgode ciplića njuškalića“

Duža pripovijetka, čija fabula prati doživljaje jedne ribice u Jadranskom moru, nastala je tridesetih godina prošlog stoljeća, a tiskana 1935. godine u tiskari Narodnih novina u Zagrebu.

Prvi program — Nedjelja, 27.08.2017 16:05

Klarić, Kazimir „Ne daj se ,Floki“ IV dio „ Idila na selu“

Hoće li odnosi među susjedima napokon postati – ljudski, sadržaj je posljednje epizode serijala „Ne daj se, Floki“.

Najave

Oscar Wilde „Odani prijatelj“

Nedjelja, 24.09.2017. 16:05 - 16:45

Manje poznata pripovijetka „Odani prijatelj“ Oskara Wildea o prijateljstvu i lažnom prijateljstvu ispripovijedana je iz vizure životinja.

Jules Verne "40 000 MILJA POD MOREM"
Nedjelja, 08.10.2017. 16:05 - 16:42

Zoran Pongrašić " DJEVOJČICA KOJA JE PRESKOČILA NEBESA"
Nedjelja, 22.10.2017. 16:05 - 16:36

Sve najave