Hrvatski radio

Drugi program

“Svit je lip” poručuje Stipe Cvitan, tribunjski pjesnički Tribun

04.03.2022.

07:14

Autor: Jasmina Mednolučanin

Tribunj - panorama

Tribunj - panorama

Foto: Hrvoje_Photography | Unsplash / -

U ovim grubim vremenima kakvima ih je u uvodu razgovora opisala Dubravka Družinec Ricijaš, jedna od urednica i voditeljica emisije Drugi dio dana, ovoga je četvrtka slušateljima predstavila gospodina Stipu Cvitana koji je, kako je izjavila „u svoje 94. godine života puno toga prošao, vidio, proživio“. 

Stipe Cvitan rođen je 1928. godine u Tribunju, iz kojega ga je ljubav prema moru i plovidbi vodila posvuda po Jadranu i Mediteranu, no usprkos tomu njegovo rodno mjesto nikada nije otišlo iz njegovog srca, baš kao niti njegova ljubav prema poeziji.

Zbirka pjesama "Maslina u ledini" na tribunjskom idiomu (Foto: isječak iz zbirke)

Zbirka pjesama "Maslina u ledini" na tribunjskom idiomu (Foto: isječak iz zbirke)

Foto: - / -

Dijalektalni pjesnik, čija je trenutna adresa – u okolici Pirana, slušateljima Drugog programa HR-a predstavio je najnoviju zbirku poezije koja nosi naslov „Svit je lip“, otkrio intimne detalje iz svoje zanimljive biografije, djetinjstva, plovide, ali i tajnu vječno optimističnog pristupa životu.


 „Uvijek sam bio optimist, tako kao i moj otac, koji je bio lovac, ali uvijek je bio nasmijan i dobre volje, i to sam ja od njega dobio i od moje matere“, izjavio je našoj Dubravki, te otkrio kako mu je upravo majka usadila vjeru u to da na ovom svijetu još uvijek ima dobrih ljudi.


Poslušajte toplu ljudsku priču Stipe Cvitana, pjesnika koji se u poeziju zaljubio u ranom djetinjstvu, čovjeka koji svojim pjesmama oplemenjuje svoj, ali i tuđe živote...

Stipe Cvitan, tribunjski pjesnički Tribun u Drugom dijelu dana

Drugi dio dana, vođeni program s tematikom glazbe, kulture, znanosti, zdravog života, servisnih informacija, uključivanjem centara, te dnevnim news magazinom emitira se ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 16 do 18, a utorkom i srijedom od 14 do 18 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drugi dio dana

Dnevni radijski show emitiran u vrijeme odlaska s posla i boravka u automobilima. Donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Poslušajte u Slušaonici