Hrvatski radio

Prvi program

Memorijalna utrka uz 31. obljetnicu oslobađanja Bujavice

11.10.2022.

14:44

Autor: Miruna Kastratović

Bujavica

Bujavica

Foto: Igor Vuković / Udruga maratonaca SMŽ

Udruga maratonaca Sisačko moslavačke županije „Heroji ne umiru” organizira Memorijalnu utrku Kutina-Bujavica. Bujavica je prvo oslobođeno selo u Domovinskome ratu koje 14. listopada obilježava 31. obljetnicu te prve oslobodilačke akcije Hrvatske vojske. Udruga okuplja amatere trkače koji trčanjem maratona promiču vrijednosti Domovinskog rata i sporta kao zdravog načina života, te na taj način obilježavaju značajnije datume novije povijesti. S njima smo razgovarali u emisiji Prva crta

Udruga maratonaca SMŽ Heroji ne umiru organizira i trči memorijale po cijeloj Hrvatskoj, predsjednik Igor Vuković. 6. memorijalna utrka Kutina-Bujavica održava se 14. listopada.


- U Bujavici će se održati 6. memorijalna utrka, s razlikom što ove godine pristupamo malo drugačije, unosimo natjecateljski duh. Ideja nam je pokrenuti domaće stanovništvo, pogotovo mlade. Organizirat ćemo prvo kolo lige, liga ima pet kola i nadamo se jednoj novoj vrti memorijala kojoj je cilja da se uključiti pogotovo mlade.


Bujavica je bila prva akcija u kojoj je Hrvatska vojska krenula u napad, kaže predsjednik UHDDR-a Kutina Zvonimir Fuček. S tog strateškog mjesta neprijatelj je mogao gađati po mnogim mjestima. U akciji su sudjelovali pripadnici 56. bojne iz Kutine, pričuvne policije i 2. bojne 105. brigade ZNG-a iz Čazme.


- Akcija je počela ujutro i trajala je nekoliko sati. Obljetnicu svake godine obilježimo zajedno sa trkačima, a dolazi nam i Moto klub Vilenjaci iz Kutine. 


Fuček nastavlja.


- Mi smo dali sve, ali dečki su danas razočarani. Imamo recimo problema s Petrokemijom, jer ne znamo što će biti u ovoj situaciji s plinom. U Petrokemiji radi oko 400 branitelja i svima nam je žao što se šuti i ne znamo je li se što pokrenulo. To je velika muka, ta neizvjesnost.


Počasni član, fotograf amater, Alen Čaušević, udruzi se pridružio kad ih je vidio jednom prigodom na komemoraciji pa ponudio da će ih fotografirati. 


- To radim iz zadovoljstva i tu sam se našao. kad spominjete perspektivu mogu reći da je moj sin otišao van  i njegovu djecu će odgajati Njemačka država a ne Hrvatska, mislim da mi hrvatski branitelji nismo zaslužili da naša djevca grade neko drugo društvo, u nekoj drugoj državi. 


Pri spomenu kutinske Petrokemije, Čaušević podsjeća i na problem Sisačke rafinerije, pa kaže kako dijete njegovog poginulog prijatelja, koja je danas samohrana majka s troje djece, da je dobila otkaz u rafineriji.  Cijeli Sisak brine što će biti s Rafinerijom, a posebno oni koji tamo rade. 


- Baš zbog te neizvjesnosti, ljudi su prisiljeni ići van. 


Prisjeća se i dvojice prijatelja s kojima je bio kad su poginuli 9. rujna 91 u proboju do Hrvatske Kostajnice. 


-  Mojim prijateljima Mariu Šaliću i Velimiru Šuštiću mi smo sami postavili ploču u selu Slabinja, ali željeli bismo nešto veće i vidljivije, poput spomenika. Njih dvojica su htjeli pomoći Kostajnici i red je da se država oduži barem spomenikom. Bojim se da mariova mama neće dočekati spomenik. 


Na kraju, Igor Vuković dodaje da udruga godišnje sudjeluje u oko 40 maratona, 30 organiziraju sami i u desetak gostuju. Do kraja godine imaju još desetak memorijala, Šakbrnju, Vodice, Korita, Voćin.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici