Hrvatski radio

Prvi program

Nacionalni dan osoba sa cerebralnom paralizom

05.05.2022.

13:33

Autor: Miruna Kastratović

Članovi CeDePe-a

Članovi CeDePe-a

Foto: - / FB CeDePe

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Cedepe Zagreb uz taj dan i svoju 45 obljetnicu, otvara pitanje razvoja socijalnih usluga u posljednjih 10 godina, ali i u budućnosti. Naime, sve je veći broj ljudi koji, osim motoričkog cerebralnog oštećenja, imaju i druge teškoće. Ta dominacija višestrukih teškoća traži i promjenu modela socijalnih usluga, jer imaju daleko veći stupanj potrebe, a to onda znači i prilagođavanje usluga novoj situaciji. 

Rukovoditelj ureda CeDePea, odnosno Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb Josip Koštan kaže kako se struktura korisnika se nijem promijenila preko noći. To je proces koji traje već dugo pa je i zagrebačko društvo za cerebralnu paralizu prvotno usmjereno prvenstveno na osobe sa cerebralnom i dječjom paralizom svoje usluge je moralo prilagoditi potrebama korisnika koje imaju višestruke teškoće. Kroz provedbu nekoliko programa i projekata uočili su što je potrebno i razvijali kapacitete u tom smjeru. 


- Prvi poludnevni boravak ugovorili smo prije desetak godina za dvadeset korisnika, iako se već prve godine pokazalo da postoji puno veća potreba o onoga što smo od ministarstva dobili. Pa smo tražili još jednu smjenu i dodali još 20 korisnika. To je trajalo pet do šest godina i za to vrijeme su nam klinci iz Ljetne škole odrasli i trebalo je početi razmišljati o tome što nakon 21. godine.  

Onda je otvorena nova podružnica u Novom Jelkovcu, gdje smo mogli na ogromnom prostoru pružiti kvalitetnu uslugu. 


- Djeca iz COO Goljak i Djeca iz Malog doma odrasla su, navršila 21 i već smo imali upite roditelja o tome u kojoj smo fazi i kad će moći prijeći kod nas. 2017. i 2018. obilježene su pregovorima s malim Domom o tranziciji nakon 21 kad mladi odlaze od njih, a s ministarstvom smo pregovarali o obliku socijalne usluge koja je potrebna. Tako je došlo do dnevnog boravka koji se od poludnevnog razlikuje u trajanju.


Poludnevni boravak traje od 4 do 6 sati, a dnevni od 6 do 10 sati. 


- I još imamo psihosocijalnu podršku za one koji ne ispunjavaju uvjete za boravak. Trenutno se usluga provodi isključivo u podružnici Jelkovec jer se Sloboština adaptira u sklopu još jednog europskog projekta. Aktivnosti ima puno, od vještina svakodnevnog života do glazbenih, vrtlarskih, kuharskih, kreativnih i drugih radionica. 

Trudimo se na svaki način potaknuti preostalu funkcionalnost naših korisnika kako bi bili što produktivniji članovi našeg društva. Čak i roditelji prigovaraju u stilu zašto moje dijete kod vas pere pod ili kuha kavu, a mi želimo da ono jednog dana kaže mama skuhat ću ti kavu ili stavio sam veš u mašinu ili znam rasporediti 10 kuna.

Josip Koštan, CeDePe

Projekt Ulaganje u održive socijalne usluge u zajednici za naše je pojmove veliki projekt, radi se o 4,5 milijuna kuna. Prostor u Sloboštini radi se tako da bude neovisan od ostatka zgrade i trebao bi imati manje troškove hladnog pogona, znači račune. 

Ideja je da ta naša Sloboština, koja je zapravo aneks te jedne zgrade, da postane samostalna i odvoji se od priključaka u zgradi i da se maknemo sa sustava gradskog grijanja, te da sami vidimo koliko trošimo struje i vode. S vremenom možemo staviti i solarne panele pa će to biti još održivija podružnica.

Josip Koštan, CeDePe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Poslušajte u Slušaonici