Hrvatski radio

Radio Osijek

Stižu "Zgode i nezgode iz starog Osijeka"

19.05.2023.

17:16

Autor: Željka Bačić

Pozivnica za "Zgode i nezgode iz starog Osijeka"

Pozivnica za "Zgode i nezgode iz starog Osijeka"

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

„Zgode i nezgode iz starog Osijeka” naslov je 8. knjige maloga formata dr. Zlate Živaković Kerže. Svečana promocija bit će u subotu, 20. svibnja u 17 sati u osječkom Vikarijatu. 

Najzanimljivije sličice iz knjige čitat će dramska glumica osječkog HNK Anita Schmidt i Petar Kerže. U glazbenoj pratnji su Zlatko Barač na saksofonu i klaviru, te Vjera Kurtović na klaviru. Uz autoricu, o knjizi će govoriti recenzenti Rudika Gmajnić, Željko Turkalj i Vinko Ivić.

O sadržaju, kako sama kaže, svoje dijamantne knjige Zlata Živaković Kerže govori kako je to nastavak „Svaštica iz starog Osijeka”, ali s novim, dukčijim pristupom, koji obuhvaća razdoblje od početka 18. do osamdesetih godina 20. stoljeća. Povjesničari vole kronologiju, dodaje, pa je sve priče svrstala u tri dijela: „Osječka svakodnevica”, „Materijalna baština” te „Šale i pošalice o ljudima i događajima tog vremena”.

„Osječani prosto očekuju od mene takvu publikaciju”, rekla je u razgovoru za Radio Osijek autorica knjige "Zgode i nezgode iz starog Osijeka": „To je kruna istraživanja. To je jedna prepoznatljivost u mom gradu, koji sam istraživala i istražujem i dalje. Nikada ni ja za svoga života, a mislim i da se javi još stotine povjesničara iza mene neće nikada uspjeti istražiti to nepresušno vrelo. Lijep je osjećaj kada je čovjek društveno koristan i kada iza toga, što se tiče nas povjesničara, pogotovo kada je nešto zapisano, ostane trajno i jako vrijedno. Isto je lijep taj osjećaj kada vas susreću vaši učenici, kasnije studenti, koji vam kažu: Vi ste zaslužni što znamo povijest, da smo voljeli povijest, da povijest nije samo politika nego zaista i život.”

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.