Hrvatski radio

Radio Osijek

Stožer CZ OBŽ: Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici

08.08.2023.

13:54

Autor: Željka Bačić

Stožer CZ OBŽ: Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici

Stožer CZ OBŽ: Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici

Foto: OBŽ / -

Na području Osječko-baranjske županije očekuje se rekordan vodostaj rijeke Drave. Srećom, nakon iskustva iz 2014. godine sustav obrane od poplava je poboljšan pa se ne očekuju veće štete.

Galerija
Stožer CZ OBŽ: Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici , Foto: OBŽ/-
Stožer CZ OBŽ: Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici , Foto: OBŽ/-

Operativne snage županije, kao i svih općina i gradova uz Dravu od danas su u visokom stupnju pripravnosti, odluka je s današnje sjednice Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

„Vodeni val se na ovom području očekuje za 2 do 3 dana, brojne se mjere zaštite od poplava već provode”, izvijestio je načelnik stožera Mato Lukić pojasnivši kako su u obranu od poplave, uz Osijek, uključeni Donji Miholjac, Belišće, Valpovo, Podravska Moslavina, Viljevo, Petrijevci, Bilje, Petlovac i Jagodnjak.

Na nekim mjernim postajama, kao što je Botovo, bilježe se povijesni maksimumi vodostaja. „Prognoze o razini vode kod Osijeka nezahvalno je davati”, kazao je direktor Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave Željko Kovačević. Ipak, očekuje da će u Osijeku vodostaj biti oko 470 cm (plus, minus 20 cm), sve ovisi o oborinama. „Ne bi ih trebalo biti, ali vodostaj Drave ovisi i o tome hoće li ga usporiti tok Dunava”, ističe Kovačević. Dodaje kako nema posebno ugroženih točaka, jer su svi problemi kroz godine riješeni nizom radova na sustavu obrane, čime smo u bitno povoljnijoj situaciji nego prije devet godina.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin naglašava kako je stanje ozbiljno, ali da nema mjesta panici. Visok se vodostaj očekuje tijekom vikenda, sve operativne snage su u stanju pripravnosti, a prema sadašnjim prognozama Drava će se izliti na lijevu obalu. Stožer i ovoga puta poziva građane na oprez, da se ne kreću šetnicom gdje se očekuje izlijevanje vode. Drava je mutna i opasna i građani trebaju biti, ističu, oprezni i odgovorni.

Galerija
Naselje Karašica dodatno se brani boks barijerama, Foto: OBŽ/-
Pripremljene boks barijere u naselju Karašica, Foto: OBŽ/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.