Hrvatski radio

Radio Osijek

Kratka sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, posljednja prije ljetne stanke

29.06.2023.

13:51

Autor: Željka Bačić

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Članovi Skupštine Osječko-baranjske županije u sat vremena dali su niz suglasnosti i prihvatili nekoliko izvješća o prošlogodišnjem radu. Na sjednici su, neuobičajeno, postavljena samo tri vijećnička pitanja, na koja je odgovarao zamjenik župana Mato Lukić, budući da je župan Anušić bio zauzet drugim obvezama.

Krešimira Čabaja iz Domovinskog pokreta zanimalo je gdje je zapeo projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Do sada, rekao je, nije prerađen ni jedan kilogram otpada i teško je stoga prihvatiti EKOS-ovo izvješće o radu u 2022. godini. „Gdje je zapelo sa izgradnjom Centra koji je ključan za uspostavu sustava gospodarenja otpadom?”, pitao je Čabaj.

Predsjednik Uprave EKOS-a Branimir Pašić kao jedan od razloga navodi prilagodbu projekta s EU sredstvima, jer glavnina novca ide iz EU fondova, a 10 posto osigurava Županija. Istodobno, u javnu nabavu ne mogu ući dok ne dobiju odobrenja na svim razinama. Prema planu za sljedeću godinu, EKOS očekuje da će u prvoj polovici 2024. zatvoriti financijsku konstrukciju i krenuti u proces nabave. To nije obećanje, rekao je Pašić, to je očekivanje i plan.

SDP-ovac Marko Bagarić pitao je što se događa s najavljenom izgradnjom zajedničkog Centra za zbrinjavanje pasa, budući da je stanje zabrinjavajuće, a zamjenik župana Lukić je odgovorio kako Županija sufinancira njihovo zbrinjavanje te da bi se ta tema mogla postaviti na zajedničkim sastancima čelnika općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji.

Prostor bivše tvornice OLT obuhvaća 55 tisuća četvornih metara, država ga je darovala Županiji. Što je s projektima, posebice s olimpijskim bazenom, koji Osijek čeka 50 godina, pitao je Zlatko Ahić iz Domovinskog pokreta. Odgovor će dobiti pisanim putem. 

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.