Hrvatski radio

Radio Osijek

Ericsson i FERIT - Znanošću i zajedništvom do novih tehnologija

06.07.2023.

15:00

Autor: Željka Bačić

Ericsson i FERIT potpisali sporazum o suradnji

Ericsson i FERIT potpisali sporazum o suradnji

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija potpisali su danas Sporazum o suradnji što je nastavak dugogodišnjeg znanstveno- istraživačkog, razvojnog i obrazovnog zajedničkog rada. 

Ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija bit će, kroz osnivanje zajedničkog istraživačkog laboratorija, u prostorima osječkog ureda Ericssona Nikola Tesla. 


„Ovo nije početak, već nastavak suradnje ove kompanije i osječkog FERIT-a, jer je u Osijeku prije pet godina otvoren razvojni istraživački centar u kojem se stvaraju nove vrijednosti”, kaže predsjednica Ercssona Gordana Kovačević dodajući kako su osječki stručnjaci među 100 djelatnika Ericssona zatupljeni u velikom broju pored Zagreba i Splita.

Sporazum je okvirni i omogućuje različite oblike suradnje i osobito one vezane za optimizaciju telekomunikacijskih veza i za osiguravanje najboljih uvjeta korisnicima.


O suradnji dekan FERIT-a Tomislav Matić ističe kako je orijentirana na unapređenje studijskih programa i, što je ključno u visokom obrazovanju, na približavanje nastave praksi i obrnuto. Studentima je omogućen pristup najsuvremenijoj tehnologiji, znanjima i trendovima na tržištu rada. Jedan od ciljeva u ovoj suradnji je transfer tehnologija s fakulteta u gospodarstvo te pretakanje rezultata istraživanja u konkretna inovativna rješenja.


Župan osječko-baranjski Ivan Anušić podsjetio je kako Osijek postaje sve veći IT centar te da županija daje punu potporu takvim projektima. „Toliko spominjana suradnja znanosti, gospodarstva i lokalne zajednice, čemu težimo, ostvaruje je upravo ovim Sporazumom”, rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Galerija
Suradnja Ericsson i FERIT-a - prezentacija istraživačkog rada, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek
Ericsson i FERIT - Znanošću i zajedništvom do novih tehnologija, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.