Hrvatski radio

Radio Osijek

Rast gospodarstva OBŽ iz 2022. očekuje se i ove godine

13.06.2023.

13:22

Autor: Željka Bačić

Zoran Kovačević

Zoran Kovačević

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Osječko- baranjsko gospodarstvo zabilježilo je 2022. izniman rast, a dobri se rezultati očekuju i ove godine, čulo se danas na redovitoj polugodišnjoj sjednici Gospodarskoga vijeća Županijske komore Osijek. Sve to, na žalost, ne prate i plaće, koje su i dalje ispod državnoga prosjeka.

„Prošla godina u znaku je značajnog gospodarskog rasta u Osječko- baranjskoj županiji, jer se bilježi porast od 20 posto. Toliko je porastao i izvoz, uz to imamo i 300 novih poduzetnika. Poljoprivreda je narasla na 11 milijardi, a prerađivačka industrija na 9 milijardi kuna”, istaknuo je predsjednik Gospodarskog vijeća Zoran Kovačević. Na pitanje kako je došlo do takvih rezultata odgovara da je jedan od razloga inflacija, ali i pomoć Vladinih mjera.

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog velikog rasta investicija u dugotrajnu imovinu, čak 50 posto više u odnosu na prijašnje godine ili milijardu i pol kuna, što predstavlja prekretnicu u ostvarivanju gospodarskih rezultata, a sigurno će imati značajnog efekta u narednim godinama.

Na žalost, ovakve rezultate ne prate i plaće koje su ispod hrvatskog prosjeka i ta se razlika i dalje povećava, s 85 pala je na 83 posto i zasigurno će, rekao je Kovačević, trebati dodatne mjere da se to zaustavi.

Gospodarski se pokazatelji reflektiraju i na broj zaposlenih kojih je više od 92 tisuće, a broj nezaposlenih pao je ispod 13 tisuća. Značajno je što su tako dobre rezultate „povukli” poljoprivreda i prerađivačka industrija, rečeno je na skupu.

(Izvješće je za prošlu godinu i zato je izraženo u kunama)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.