Hrvatski radio

Radio Osijek

Globalne kompetencije za 21. stoljeće

14.11.2022.

12:57

Autor: Željka Bačić

Izvanredna profesorica Marija Sablić i dekan Ivan Trojan

Izvanredna profesorica Marija Sablić i dekan Ivan Trojan

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Važnost razvijanja globalnih kompetencija učenika i kreatora odgojno- obrazovnih politika cilj je dvodnevnog Međunarodnog simpozija na osječkom Filozofskom fakultetu koji okuplja 35 sudionika iz Hrvatske i svijeta. 

Organizatori su doktorandi Poslijediplomskog sveučilišnog studija Pedagogija i kultura suvremene škole, a jedan od njih je i Bruno Matijašević, koji ističe kako je svijet u dinamičnim promjenama zbog čega na ovoj konferenciji žele iz znanstvene sfere naći odgovore kako u hrvatskom odgojno- obrazovnom sustavu stvoriti prostor za napredovanje. Razvijanje globalnih kompetencija omogućuje, kaže, međusobno razumijevanje, povezivanje lokalnog i globalnog , kritičko razmišljanje i spremnost na izazove koje donosi budućnost, u svemu je važna interdisciplinarnost u pristupu razvoja globalnih kompetencija.

Voditeljica doktorskog studija Pedagogija i kultura suvremene škole, izvanredna profesorica Marija Sablić dodaje kako nastoje slijediti suvremene trendove, svoje doktorande vide kao partnere u istraživanju jer žele čuti njihove nove ideje i znanstvene sadržaje te učiti od njih.

Sudionici simpozija

Sudionici simpozija

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.