Hrvatski radio

Radio Osijek

Važnost futuroloških metoda istraživanja

26.05.2022.

13:10

Autor: Željka Bačić

10. Međunarodna konferencija „Didaktički izazovi IV”

10. Međunarodna konferencija „Didaktički izazovi IV”

Foto: Organizatori konferencije / -

Osječko će Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera danas i sutra biti bogatije za niz znanstvenih radova u sklopu 10. Međunarodne konferencije „Didaktički izazovi IV” pokrenute zbog brojnih izazova koji izravno i neizravno utječu na odgoj i obrazovanje. 

Predviđamo li i možemo li to u današnjim uvjetima? Dosadašnja istraživanja pokazala su kako pozitivno usmjerena predviđanja mladih ljudi vode društvo naprijed i zato je važno što se znanstvenicima i stručnjacima različitih područja omogućuje da podijele svoje teorijsko znanje i primjere iz prakse. Sudjeluje čak 171 znanstvenika iz 12 zemalja s 91- nim radom- rekla je predsjednica programskog organizacijskog odbora Snježana Dubovicki, a Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad u Vinkovcima podsjeća kako su se nastavnici snašli u pandemiji, dokazujući kako u kriznim situacijama znamo reagirati.

„Što čeka nastavnike u budućnosti” tema koju je proučavala i iznijela izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju na osječkom Filozofskom fakultetu Renata Jukić. To su nova djeca, alfa djeca i naša je obveza proučiti ih i pripremiti za obrazovanje i život.

Natali Vinković dolazi iz druge sredine, iz Sarajeva, i ističe kako su nas okružje, kovid i rat natjerali na drugačije djelovanje. Važno je učenje od vrtićke dobi, o čemu govori u svom radu „Rano učenje u 21. stoljeću”. U dva dana bit će obuhvaćene brojne teme- od „Skok u školsku budućnost”, „Povijest budućnosti i budućnost povijesti u obrazovanju”, „Iskustveno učenje na primjeru uprizorenja prošlosti”, „Učenje i kultura straha” do teme „Obrazovanje pedagoškog takta kao mogući odgovor na nepredvidive uvjete nastave”.

Znanstvenu konferenciju organizira osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u suradnji s vinkovačkim Centrom za znanstveni rad HAZU, Pedagoškim fakultetom Osijek, Sveučilištem u Mariboru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skoplju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.