Hrvatski radio

Treći program

Čovjek od kvarca

18.01.2023.

10:46

Autor: Rajka Rusan

Los Angeles na udaru toplinskog vala

Los Angeles na udaru toplinskog vala

Foto: IM Photo / Shutterstock

Krajem 2022. preminuo je povjesničar, aktivist, sociolog urbanog života i esejist Mike Davis čija je knjiga Grad od kvarca - posvećena Los Angelesu - postala nezaobilazno djelo urbane sociologije. Istovremeno djelo o povijesti i suvremenosti grada, snažnog aktivističkog naboja, Grad od kvarca koncentrirao se na milijunsku populaciju siromašnih, nezaposlenih ili prekarnih radnika, imigranata i supkultura koji održavaju megalopolis na životu. Davis se tijekom života bavio i "propašću američkog sna" kroz prizmu arhitekture, urbanizma, politike i ekologije. Napisao je dvadesetak knjiga. Uz Grad od kvarca, tu su i Planet slumova, Zatočenici američkog sna i Monstrumi dolaze.


Krajem 1998. pojavio se njegov pamflet pod naslovom Ekologija straha.


On je obilježio preokret Davisovih interesa u posljednjim desetljećima života. Tu je ovaj povjesničar, geograf i sociolog počeo istraživati uništenje prirodnog životnog prostora unutar i oko Los Angelesa. Prema njegovu mišljenju to se prvenstveno zbivalo zbog eksplozivnog rasta tržišta nekretnina.


 Los Angeles je bio Davisova neiscrpna preokupacija, baš kao i moderna povijest Južne Kalifornije – države u kojoj je rođen 1944. i u kojoj je umro.


Jedan dio života je proveo u Velikoj Britaniji kao urednik i istaknuti autor u časopisu New Left Review, diktirajući i moderirajući intelektualne rasprave na ljevici. Nakon povratka iz Velike Britanije radio je kao predavač na nekoliko kalifornijskih fakulteta, a nastavio je davati ton i polemizirati na lijevoj sceni objavljujući u časopisima The Nation, Jacobin i New Statesman.


Ipak i prije svega Davis je bio strastveni analitičar Kalifornije i njezinog megalopolisa. Možda nije općepoznato, ali Kalifornija je zemlja s 39 milijuna stanovnika, vlastitim snažnim političkim sustavom i autonomnim društvenim razvojem. Kao veliki imigracijski centar to je država u kojoj se odvijaju eksperimenti koji će negdje drugdje možda postati stvarnost, ali tek za stotinjak godina.


U Portretima znanstvenika  19. 1. 2023. u 13 00 objavljujemo tekst Adama Schatza posvećen Mikeu Davisu napisan  u doba najveće Davisove popularnosti i utjecaja.


Tekst je za emitiranje priredila Vlatka Šimunović.

Urednica emisije Rajka Rusan.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Portreti znanstvenika

Portreti znanstvenika se emitira od 1998. godine. Posvećena je hrvatskim i svjetskim znanstvenicima iz prošlosti i suvremenosti. Među zapaženim ciklusima ističemo ciklus o istaknutim znanstvenicima - članovima HAZU, o ženama znanstvenicima, Nobelovcima,te tehnološkim inovatorima .

Poslušajte u Slušaonici