Hrvatski radio

Treći program

Talent, umjetnost, stroj

06.02.2023.

14:28

Autor: Rajka Rusan

Avatar

Avatar

Foto: Mario Anzuoni / REUTERS

Umjetna inteligencija sve se više koristi za izradu slika, ilustracija i fotografija koje je neupućenima teško razlikovati od stvarnih umjetničkih autorskih djela. Strojevi koji služe u tu svrhu zovu se "generatori umjetnosti". Što se događa? Je li potrebno redefinirati pojmove umjetnosti, autorstva, individualnosti i talenta?

Nije li "strojno generirana umjetnost" upravo suprotnost samom pojmu umjetnosti? U čemu je razlika između ovako nastalih artefakata i onih koje stvara čovjek?

U današnjem Prozoru u digitalno na ta i srodna pitanja pokušat će odgovoriti Radoslav Dejanović, u razgovoru s autorom i voditeljem Ivanom Fischerom.


Radoslav Dejanović je komentator tehnologije i bloger, ali i autor koji se obilato služi "generatorima umjetnosti", zasad samo u osobne i rekreativne svrhe.


Hoće li se sugovornici složiti da je nemoguće odoljeti stvaranju slika uz pomoć programa poput DALL-E ili Stable Diffusion, što su samo neki od primjera modernih generativnih algoritama? 


Emisija je na rasporedu Trećeg programa Hrvatskoga radija u utorak 7.2. 2023. u 13 00 sati.


Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici