Hrvatski radio

Prvi program

Motivi zavičaja - Ivan Rubčić (1886. - 1940.), učitelj i fotograf

31.05.2022.

11:44

Autor: János Römer

Lika, 30-e godine 20. stoljeća

Lika, 30-e godine 20. stoljeća

Foto: Ivan Rubčić / (ljubaznošću HŠM-a)

Na putovanja nas vode i stare fotografije: dobar primjer za to je izložba novootkrivenih starih fotografija učitelja i fotografa Ivana Rubčića, o kojoj u emisiji govori autorica izložbe mr. sc. Elizabeta Serdar.

Profesor Ivan Rupčić imao je bogat život: rodio se u Sisku 1886., a školovao se u Gospiću, Zagrebu i Grazu. Kao učitelju ili profesoru redala su mu se namještenja u Petrinji i Gospiću, u Iloku je bio i upravitelj gimnazije, a onda je poslan i dalje - u Kragujevac, Zrenjanin, pa u Leskovac: karijeru je ipak priveo kraju u rodnom Gospiću i u Sisku, gdje je u tri navrata opet bio ravnatelj Državne realne gimnazije. Sve to vrijeme je i - fotografirao! Do sada je bilo poznato samo šesnaestak njegovih fotografskih negativa, a odjedanput ih se prije tri godine pojavilo još - tisuću osamdeset i osam! U nasljeđenom stanu pronašla ih je gospođa Branka Kovačević i donirala ih je Hrvatskome školskom muzeju. Muzejska savjetnica mr. sc. Elizabeta Serdar detaljno je istražila o kakvom se blagu radi i sa izabranih dvjestotinjak fotografija u prostoru zagrebačkoga Tehničkoj muzeja (Školski muzej, naime, ozbiljno je stradao u potresu 2020.) postavila izložbu "Motivi zavičaja - Ivan Rubčić (1886. - 1940.), učitelj i fotograf". Stotinjak godina stare fotografije Gospića, Smiljana, Velebita, Novalje, Splita, Šibenika, Siska, Letovanića - portreti, događaji, krajolici - mogu se razgledati do 15. lipnja. 

S autoricom izložbe u epizodi "Priče staklenih fotoploča" emisije "Put pod noge" razgovarao je János Römer.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici