Hrvatski radio

Treći program

Manon Lescaut G. Puccinija u izvedbi iz Bečke državne opere

14.04.2022.

18:04

Autor: Zrinka Matić

Manon Lescaut, Asmik Grigorian/Manon

Manon Lescaut, Asmik Grigorian/Manon

Foto: Bečka državna opera / Bečka državna opera

U izvedbi iz Bečke državne opere slušamo operu s kojom Giacomo Puccini postiže svoj prvi veliki uspjeh, Manon Lescaut, djelo u kojem donosi svoje prvo veliko istraživanje ženske prirode, nadahnuto likom  lakomislene, mlade djevojke koja ne zna što odabrati - pravu ljubav ili lagodan život uz kompromise. 

Prilično različita od uobičajenih opernih junakinja, lakoumna karaktera, erotična i privlačna, koketna i sklona užicima, ali iskrena i strastvena i sposobna voljeti – to je Manon Lescaut, tragična junakinja opere Giacoma Puccinija, koju njezina narav vodi do tragičnoga kraja. Njezina strast prema raskošnom životu na kraju će uništiti ne samo njezin nego i život muškarca koji se u nju fatalno zaljubljuje.

Puccini nije bio ni prvi ni jedini kojega je privukao lik Manon Lescaut. Originalno stvoren u romanu Abbé Prévosta, L’Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut iz 1731. godine, lik Manon opisan je bio već u uspješnim operama Julesa Masseneta i Daniela Aubera, kao i u nizu baleta, a popularan ostaje i u 20. stoljeću. Manon Lescaut treća je Puccinijeva opera i prva u kojoj pronalazi svoj pravi skladateljski jezik, koji će mu donijeti mjesto među najvećim tvorcima opere. Praizvedena je u Teatro Regio u Torinu 1. veljače 1892. godine.Manon Lescaut, Asmik Grigorian/Manon, Brian Jagde/Des Grieux

Manon Lescaut, Asmik Grigorian/Manon, Brian Jagde/Des Grieux

Foto: Bečka državna opera / Bečka državna opera

U svom djelu Giacomo Puccini opisuje ljubav Manon Lescaut i Des Grieuxa, koja se događa u Francuskoj u 18. stoljeću. Manon, nezadovoljna jednostavnim i siromašnim životom, odlučuje postati ljubavnicom postarijeg bogatog čovjeka, koji će je uzdržavati. Njezina slabost prema luksuzu i bogatstvu na kraju će dovesti do zatvora i potom deportacije u Louisianu, gdje pronalazi svoj tragičan kraj. Ni Des Grieux ne prolazi ništa bolje - vođen svojom opsesivnom ljubavi prema Manon, ostaje uz nju sve do kraja.

Zajedno s Orkestrom i Zborom Bečke državne opere u izvedbi sudjeluju neki od najtraženijih solista današnjice: sopranistica Asmik Grigorian u ulozi Manon Lescaut, tenor Brian Jagde kao Des Grieux, bariton Boris Pinkhasovich kao Lescaut, te Artyom Wasnetsov u ulozi Gerontea. Dirigent je Francesco Ivan Ciampa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici