Hrvatski radio

Prvi program

Krasotice na biciklu

17.05.2022.

09:17

Autor: Irena Plejić Premec

Bicikl je postao jedan od simbola ženske emancipacije

Bicikl je postao jedan od simbola ženske emancipacije

Foto: - / pixabay.com

O biciklima, modi i ženskoj emancipaciji...

Bicikl, isprva hir i moda bogatijih, s vremenom je postao jedan od simbola radničke klase i ženske emancipacije. Ubrzao je ne samo kretanje s mjesta A na mjesto B nego i društvene promjene, a važan korak na tom putu bila je promjena ženske mode. Čini se trivijalno, ali posljedice su bile dalekosežne.


U drugoj polovici 19. stoljeća kada bicikli postaju sve popularnije prijevozno sredstvo, ženska i muška građanska moda odijevanja jako se razlikuju. Muškarci su u tamnim bojama; nestalo je kićenosti, svile i čipaka koje su voljela neka prošla stoljeća, figura je prirodna i jednostavna, hlače duge i ravne. Ženska je moda toga vremena sušta suprotnost: nose se teške suknje i podsuknje, kruti steznici, golemi i teški šeširi i frizure, u jednom razdoblju jastučići koji oblikuju karakterističnu popularnu parišku guzu. Tako se, dakle, odijevaju viši slojevi stanovništva, oni koji će prvi dobiti priliku sjesti na novo prijevozno sredstvo zvano bicikl i iskušati njegove dobrobiti. Naravno, muškarci će to učiniti prvi; žene ne tako brzo i ne tako lako. Trebat će najprije raspetljati sve te uzice kojima su pritezale steznike, a onda i skratiti suknje i kosu. No, kad će to jednom učiniti i pokrenuti pedale, bit će ih mnogo teže zaustaviti na putu u samostalnost i ravnopravnost.


Još potkraj 19. stoljeća bicikli su bili dostupni samo bogatima koji ne samo što imaju novca kupiti ih, nego i vremena voziti se iz užitka. No, uskoro će vožnja biciklima prestati biti stvar prestiža; bicikli će pojeftiniti i time postati dostupni širim društvenim slojevima. Radnička klasa postaje mobilnija, ljudi se na biciklu voze na posao, ali i na izlete vikendima, a žene na biciklu – i žene u hlačama – sve su češći prizor.


O „opasnoj vezi” bicikala, mode i ženske emancipacije u emisiji Poveznice 17.5.2022. od 13:10 ma Prvom programu Hrvatskoga radija govori nam etnologinja Vesna Peršić Kovač.  


Zaista nema danas sporta koji se tako rasprostranio i koji je tako obljubljen, od regbi, svih slojeva pučanstva, kao biciklistički sport, a ima nade da će tijekom vremena još više mah preoteti. Taj sport tjeraju danas vladari i obični ljudi; jedni s praktičnoga, a drugi opet sa zdravstvenoga stajališta, pa i krasotice u novije vrijeme ne zaostaju u populariziranju bicikla – i one se s velikom ljubavi podaju tome sportu – mnoge valja zato da se dopadnu; druge sa zdravstvenoga stajališta, a mnoge opet... ta tko bi namjere krasotica i pogoditi mogao! Bilo kako mu drago, mi jim zdušno savjetujemo neka se voze na biciklu, jer ćemo poslije vidjeti da im je svakako od koristi.

O vožnji na biciklu, dr. Fran Gundrum Oriovčanin, kraljevski zemaljski zdravstveni savjetnik i gradski fizik u Križevcu 1904. godine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici